Prognoză amețitoare. Aurul poate ajunge la peste 2.000 $ pe uncie în 2023
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Aurul ar putea stabili noi recorduri în 2023
Aurul ar putea stabili noi recorduri în 2023
Prețul aurului pare de neoprit în actualul context economic și politic.

Aurul ar putea depăși 2.000 de dolari pe uncie anul viitor, deoarece inflația rămâne ridicată, ceea ce ar susține metalul considerat adesea o acoperire tradițională împotriva presiunilor asupra prețurilor, a declarat un veteran al industriei.

Având în vedere că ultimele minute ale Rezervei Federale semnalează că majorările ar putea fi amânate sau mai mici, acest lucru indică faptul că "piața va trebui să se obișnuiască cu cifrele privind inflația care vor fi mult mai mari pentru mai mult timp", a declarat pentru Bloomberg TV Jake Klein, președinte executiv la Evolution Mining Ltd. din Australia. "Acest lucru este bun pentru aur".

Procesele-verbale de la ultima ședință a Fed din luna iulie, publicate miercuri, au arătat că oficialii au văzut necesitatea de a reduce în cele din urmă ritmul de creștere a ratelor. De asemenea, participanții au avertizat împotriva unei înăspriri excesive care ar putea afecta economia, semnalând totodată riscul ca presiunile inflaționiste să se înrădăcineze. 

Aurul a scăzut cu doar 4% în 2022, chiar și în condițiile în care băncile centrale, inclusiv Fed, au înăsprit agresiv politica monetară, ratele mai mari atenuând atractivitatea metalului nepurtător de dobândă. Prețurile ar putea să se relanseze atunci când Fed va trece la relaxare după aproximativ un an, potrivit strategului șef de piață al FS Investments, Troy Gayeski.

Joi, lingourile la vedere s-au tranzacționat la 1.765,30 dolari pe uncie. Prețurile au atins un nivel record de 2.075,47 dolari în august 2020 și s-au apropiat de acest nivel la începutul acestui an, înainte de a scădea în al doilea trimestru.

Klein vorbea după ce Evolution a raportat joi dimineață o scădere de 6% a venitului net pe întregul an, la 224 milioane de dolari. Compania intenționează să crească producția cu 12,5%, până la aproximativ 720.000 de uncii în anul fiscal 2023, și cu încă 11% în anul următor, potrivit unui comunicat.

Citește și: Elveția continuă să primească aur din Rusia. De unde vine metalul prețios

În iulie, Elveția a primit 261 de kilograme de aur de origine rusă în valoare de 14 milioane de franci elvețieni.

Înainte de a ajunge la destinatarul final, metalul galben a poposit mai întâi în Marea Britanie, de unde a fost trimis în Elveția exact la momentul potrivit, adică înainte de intrarea în vigoare a unor noi sancțiuni împotriva Moscovei. Ca să spunem așa, o operațiune calculată la minut. 

"Aceste transporturi au respectat cu strictețe măsurile în vigoare la momentul importului lor în Elveția", a precizat joi Biroul Federal al Vămilor și Protecției Frontierelor (FOCP). La începutul lunii august, Uniunea Europeană (UE) a interzis importul direct sau indirect de aur sau de produse din aur exportate din Rusia, sancțiune preluată de Consiliul Federal la 4 august.

În ceea ce privește Regatul Unit, de amintit că această țară nu mai este membru al Uniunii Europene.

La sfârșitul lunii iunie, FOCP a raportat că, în luna mai, aproximativ trei tone de aur rusesc au fost importate în Elveția din Marea Britanie, în valoare de 194 de milioane de franci elvețieni. Elveția are o serie de rafinării care ar putea topi lingourile, a precizat agenția de presă Bloomberg.

Importurile totale din Rusia au ajuns la 23 de milioane de franci elvețieni în iulie, cea mai mică valoare de la începutul anului, au subliniat autoritățile elvețiene de resort.

Exporturi de invidiat

În altă ordine de idei, agenția Bloomberg a anunțat că exporturile de ceasuri elveţiene au crescut din nou în iulie, ajungând aproape de un nivel record şi înregistrând cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani, pe fondul cererii crescute pentru modelele Rolex, Omega şi Vacheron Constantin.

Luna trecută, exporturile au urcat cu 8,3%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 2,2 miliarde de franci elveţieni (2,3 miliarde de dolari), a anunţat joi Federaţia industriei ceasurilor elveţiene.

Este cea mai ridicată valoare a exporturilor de ceasuri elveţiene de la performanţa record din octombrie 2014.

Cererea pentru ceasuri de lux este în creştere după ce mulţi consumatori cu bani au descoperit brandurile elveţiene (de la Rolex la Audemars Piguet şi Patek Philippe) în timp ce erau blocaţi în case în timpul pandemiei.

Exporturile către SUA au crescut cu 13,5% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2021. Statele Unite rămân cea mai mare piaţă pentru exporturile de ceasuri elveţiene, după ce anul trecut au depăşit China. Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel