Program de 2,5 miliarde de euro pentru susţinerea celor din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş care lucrau în minerit şi rafinărie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
România are 2,5 miliarde de euro pentru ca românii care lucrau în minerit sau rafinărie să aibă un loc de muncă şi după ce acestea se închid, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, toate apelurile din Programul Tranziţie Justă (PJT), a cărui arie eligibilă acoperă şase judeţe din România (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş), care beneficiază de un buget de 2,53 miliarde de euro, vor fi deschise în 2023. Primele apeluri de proiecte din cele 87 finanţate prin PTJ vor fi lansate în al doilea trimestru al anului 2023 şi vizează investiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă, prin acordarea de granturi.

"Problema cu care se vor confrunta aceste judeţe este pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activităţi dominante în economia locală. Efectele adverse ale tranziţiei afectează în mai mare măsură categoriile vulnerabile, accentuând inegalităţile sociale şi sărăcia extremă. Vă dau exemplu Hunedoara şi Valea Jiului. Populaţia zonei este puternic afectată de declinul industriei miniere şi expusă riscurilor din cauza unei dezvoltări economice scăzute ce nu permite atragerea de investitori. Mai mult, determină lipsa unei evoluţii pozitive pe toate palierele importante care contribuie la calitatea vieţii, în special educaţie, servicii medicale şi asistenţă socială. Tocmai de aceea, investiţiile finanţate prin program urmăresc diversificarea economică din punct de vedere al mediului, în special a sectorului antreprenorial productiv mic şi mijlociu, pentru creşterea competitivităţii şi capacităţii economiilor locale afectate de a genera locuri de muncă durabile, sigure şi cu un nivel de salarizare atractiv. Finanţarea acordată prin PTJ reprezintă un nou start spre dezvoltare economică şi modernizare, mai ales în condiţiile în care investiţiile vor fi completate prin alte programe operaţionale aferente perioadei 2021 - 2027 şi prin PNRR", a declarat ministrul Marcel Boloş.

Programul Tranziţie Justă are ca obiectiv principal sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului, prin generarea de locuri de muncă durabile şi sigure.

PTJ include şapte priorităţi de investiţii, corespunzătoare celor 6 judeţe incluse în program, la care se adaugă componenta de asistenţă tehnică (114 milioane euro). Prima prioritate este atenuarea impactului socio-economic al tranziţiei la neutralitatea climatică în judeţul Gorj, cu alocare de 537,2 milioane euro, judeţul Hunedoara beneficiază de o alocare de 525,7 milioane euro, judeţul Dolj de 412 milioane euro, judeţul Galaţi - 387,5 milioane euro, judeţul Prahova - 277 milioane euro şi judeţul Mureş - 277 milioane euro.

Prin Programul Tranziţie Justă sunt prevăzute investiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, a microîntreprinderilor, sprijin pentru întreprinderile de tip spin-off şi spin-out şi a start-up-urilor, sprijin pentru infrastructura de afaceri, măsuri de creştere a capacităţii AJOFM-urilor din cele şase judeţe eligibile, energie regenerabilă pentru gospodării, investiţii în dezvoltarea de capacităţi de mici dimensiuni de producţie, transport şi stocare de energie RES pentru consum propriu, transport public, investiţii în remedierea sau decontaminarea şi reconversia siturilor contaminate sau a unor imobile industriale dezafectate, investiţii în unităţi mari de producţie in domenii selectate precum şi măsuri de asistenţă tehnică.

Printre rezultatele aşteptate la finalul perioadei 2021-2027 se numără: 11.257 locuri de muncă directe create în IMM -uri; 5.845 întreprinderi sprijinite; 29.925 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională; 24.000 gospodării sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator; 266 ha de suprafeţe vor beneficia de acţiuni de decontaminare şi reconversie;
sprijin în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru companiile Liberty Galaţi şi Azomureş.

Vor putea depune cereri de finanţare: întreprinderi noi şi existente, inclusiv întreprinderi sociale; autorităţi din domeniul ocupării forţei de muncă, furnizori publici şi privaţi de formare profesională; organizaţii neguvernamentale; autorităţi locale; gospodării afectate de sărăcie energetică.

MIPE precizează că programele aferente 2021-2027 (Programele regionale, Programul Sănătate, Programul Educaţie şi Ocupare şi Programul Incluziune şi Demnitate Socială) şi PNRR prevăd alocări substanţiale pentru dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor sociale, de sănătate şi educaţie din România, cu accent asupra zonelor defavorizate şi cu cele mai mari disparităţi. Investiţiile PR, PIDS, PEO, PS şi PNRR de dezvoltare a infrastructurii şi serviciilor relevante pentru tranziţia justă (creşe, şcoli primare şi secundare, inclusiv echipamente şi resurse tehnologice digitale, centre pentru vârstnici, servicii pentru persoane cu dizabilităţi, centre de zi pentru copii, sprijinirea comunităţilor rurale fără acces sau cu acces limitat la serviciile sociale, infrastructura medicală prespitalicească şi unităţile sanitare care furnizează servicii de reabilitare/ recuperare) totalizează peste 12 miliarde de euro.

Din acest buget, cele 6 judeţe incluse în Programul Tranziţie Justă ar putea accesa cel puţin 1,8 miliarde de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel