Programul de lucru de la 9 la 17, pe cale de dispariție

Autor: Olimpia Nicolae
Data actualizării:
Data publicării:
Noile forme de muncă de tip „gig economy'' schimbă structura pieței de muncă
Noile forme de muncă de tip „gig economy'' schimbă structura pieței de muncă
Locul de muncă tradițional cu program de la 9 la 17, în care lucrezi pentru aceeași companie toată viața își trăiește ultimele clipe. În ultimul timp observăm o explozie a noilor forme de muncă , numite „gig economy”, informează Communal News.

Dar lumea afacerilor evoluează în fiecare an și nu numai muncitorii trebuie să se adapteze acestei economii independente, ci și companiile trebuie să-și ajusteze structurile corporative. Observăm astfel o explozie a noilor forme de muncă, numite „gig economy”, în vreme ce concurența globală continuă să crească rapid, în special în lumea electronică.

Românii, nemulțumiți de salarii și job

Astăzi, multe companii noi sunt concepute din prima zi pentru a fi companii virtuale, fără un sediu sau un spațiu de birou al companiei, și aproape toți angajații lucrează de la distanță. Platformele care angajează freelanceri pentru companiile angajatoare contribuie la dezvoltarea întregii comunități online.

Pentru antreprenorii autentici devine tot mai greu să înceapă o afacere personală pe cont propriu; fiind tot mai greu să pătrundă în economia internetului fără ajutorul specialiștilor în tehnologie. Pe măsură ce această nevoie de expertiză online crește, se dezvoltă tot mai mult și platformele care găsesc oamenii ce pot oferi aceste tipuri de servicii. 

În cadrul fenomenului recent „gig economy”, platformele online îți permit să îndeplinești sarcini specifice, mici (în special electronice) pentru sute, dacă nu mii de clienți din întreaga lume - din locația ta virtuală. Fiecare angajat la distanță poate să-și ofere online serviciile specializate. Companiile care se adaptează acestui model de afaceri vor deveni în timp mult mai flexibile, având costuri mai mici. Antreprenorii individuali pot lansa mai rapid noi afaceri deoarece platformele crează marea majoritate a infrastructurii lor necesare pentru a se lansa. În cele din urmă, „gig economy” va cuprinde cea mai mare parte a lumii electronice. Pentru muncitori, comercializarea serviiilor lor la nivel global, pe mai multe platforme le asigură faptul că primesc suficient de lucru pentru a-și completa o zi de muncă.

„Gig economy” schimbă nu numai modul de lucru al oamenilor, ci și al companiilor. Întreprinderile care au costuri mari trebuie să se adapteze cât mai mult, reducând costurile fixe și crescându-și flexibilitatea. De asemenea, companiile beneficiază de mai multe platforme globale de tip freelance deoarece încearcă să achiziționeze talent specializat, greu de găsit.

Slujbele tradiționale din epoca părinților tăi sunt pe cale de dispariție. Viitorul tinerilor și întreprinderilor este să-și dea seama cum să depășească acest blocaj și să îmbrățișeze schimbarea. Cei care vor reuși se vor descurca bine. Cei care se vor împotrivi  ar putea avea probleme semnificative înainte chiar de a apuca să cunoască noile forme de muncă de tip „gig economy”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Canalul de Suez / FOTO: Wikipedia

Egiptenii așteaptă ca navele să revină pe Canalul de Suez

Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...

Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă

pixel