Programul Fabrici de reciclare. AFM lansează un nou program
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani prin PNRR pentru fabrici de reciclare
Bani prin PNRR pentru fabrici de reciclare
EXCLUSIV
Laurențiu Neculaescu, președintele Asociației Fondului pentru Mediu, a prezentat detalii despre  Programul ”Fabrici de reciclare” (finanțat din PNRR), în cadrul emisiunii difuzate pe DC News, DC Business şi DC News TV

Șeful AFM a arătat că: ”Este un program cu finanțare din fonduri europene din PNRR, unde avem alocați 286 de milioane de euro pentru acest program. El se adresează operatorilor privați, agenților economici privați. Înseamnă un program prin care vor fi sprijinite activitățile de reciclare, de pregătire pentru reciclare și, după caz, și post reciclare, pentru că știm că există o deficiență mare pe capacități de reciclare în România. Și acum că am venit cu acest program în sprijinul agenților economici.”

Oficialul a mai arătat că: ”Avem o schemă de ajutor de stat care stă în spatele acestui program, prin care agenții economici vor beneficia de finanțare nerambursabilă într-un cuantum de 70-80 %, în funcție de de locul de implementare al acestui program, iar diferența până la la sută va trebui asigurată din surse proprii. Prin acest program ne dorim să avem capacități noi de reciclare pentru orice tip de deșeu, de la deșeuri din construcții, la anvelope, la orice, orice categorie de deșeuri. În principal, țintim spre obținerea de materii prime secundare, prin intermediul acestui program. Adică 90 la sută din finanțarea pe care Administrația Fondului pentru Mediu o acordă, se duce în zona de obținere de materie primă secundară și 10 la sută din finanțare. Dacă există operatori privați care doresc să închidă circuitul și să obțină și un produs finit din acea materie primă secundară, le mai acordăm încă 10 la sută din valoarea grantului”.

Laurențiu Neculaescu a precizat că, dat fiindcă programul acesta este finanțat din PNRR, AFM este agenție de implementare.

Șeful AFM a continuat cu explicațiile privind acest nou program spunând că: ”Noi oferim finanțare pentru dezvoltarea unor capacități de reciclare de orice tip de deșeu. Dacă prin procesarea deșeului respectiv la capătul fluxului rezultă o materie primă secundară, atunci aplicantul este eligibil, respectiv acea instalație este eligibilă în cadrul finanțării noastre. Dacă un agent economic dorește din acea materie primă secundară să facă și un produs finit, atunci mai acordăm un 10% din cuantumul finanțării și pentru instalațiile necesare obținerii de produse finite”.

Despre sumele care pot fi obținute Laurențiu Neculaescu a spus că: ”Avem un prag minim de 500.000 de euro și un prag maxim de 8,4 milioane de euro pentru fiecare aplicant în parte. E în funcție de tehnologie, de ce anume vrea să recicleze. Pentru că sunt diferite costurile de reciclare, de la plastic, la sticlă, la materiale rezultate din construcții, demolări și așa mai departe”.

Reprezentantul AFM a mai precizat că în cuantum de 70% banii sunt nerambursabili, în funcție de locul unde se implementează acest proiect.

Vorbind despre care companii pot aplica pentru acest program, Neculaescu a explicat că: ”Sunt cinci coduri CAEN eligibile pentru acest program de finanțare, inclusiv cei din salubritate îl pot accesa, dar în general nu am vrut să punem restricții și am lăsat liberă această finanțare și pentru agenții economici care au o situație financiară și o bonitate rezonabilă și care vor să-și diversifice. Și dacă au o situație financiară solidă, atunci pot să opteze și pentru construcția unei fabrici de reciclare. Au niște condiționalități în ghidul de finanțare, trebuie să demonstreze că 50 la sută din capacitatea pe care ei doresc să o instaleze prin acest program au resursa, adică gunoiul, deșeurile”. 

Despre fondul total care este alocat acestui program, șeful AFM a spus că suma se ridică la 286 de milioane de euro.

În ceea ce privește data la care va demara programul, Laurențiu Neculaescu a apreciat că acesta ar putea demara în jurul lunii mai 2023.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice, anunț de ultimă oră de la AFM! Când demarează sesiunea din 2023

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, invitat la emisiunile DCnews și DCBusiness a vorbit despre noile programe dar si despre vechile programe care se derulează prin AFM.

Un anunț important și așteptat de foarte mulți români se referă la demararea ediției din 2023 a programului Casa Verde Fotovoltaice. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel