De astăzi, 8 februarie, cei interesați se pot înscrie în programul Rabla, program care a suferit câteva schimbări. Conform Ordinelor Ministerului Mediului nr. 180/2022 (Rabla Clasic) și nr. 179/2022 (Rabla Plus – achiziția de mașini electrice sau hibride), apărute recent, stabilesc că, indiferent de program, adică e valabil și pentru Rabla Plus cei interesați să își cumpere o mașină nouă cu bani de la stat trebuie să predea o mașină uzată.
Mai mult, cei care predau o mașină veche cu un nivel de poluare mare primesc 1.500 de lei în plus față de prima de casare, sub formă de ecobonus. Suma se acordă pentru casarea unui “autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”, conform textului ordinelor.
Citește și:
Rabla Clasic și Plus, noutăți și mai mulți bani
Tesla comparată cu Dacia. Inspecția tehnică germană a dat verdictul
România importă masiv mașini second hand. 2021 a fost un an record
Mai mult, acum se pot casa chiar și două mașini vechi, evident pentru mai mulți bani. Concret, atunci când se casează două mașini vechi, în cazul programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 9.000 de lei (pentru o singură mașină casată, prima este de 6.000 de lei), în timp ce, în cazul programului Rabla Plus, ecotichetul are valoarea de 54.000 de lei pentru achiziția unei mașini electrice sau pe hidrogen (51.000 în cazul casării unei singure mașini) și 29.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini hibride (26.000 pentru casarea unei mașini).
Pe lângă acești bani, se mai pot adăuga la sumele primite de la stat și alte sume, ceea ce ar duce valoarea maximă a ajutorului financiar ce poate fi primit în cazul Rabla Clasic la 16.500 de lei (circa 3.300 de euro), în timp ce sumele maxime ce pot fi primite prin programul Rabla Plus, pot ajunge la 55.500 de lei (aproximativ 11.200 de euro).
De reținut este că a dispărut posibilitatea ca prima de casare din programul Rabla Clasic să mai poată fi cumulată cu ecotichetul primit în cadrul programului Rabla Plus sau cu alte programe de finanțare similare.
O altă modificare privește vechimea mașinii care se casează, astfel, mașina predată trebuie să aibă cel puțin șase ani vechime, nu opt, așa cu era înainte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...