Programul RABLA. MAI MULȚI BANI la casarea unor mașini

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Programele RABLA au suferit câteva modificări prin care se dorește încurajarea cetățenilor de a casa mașini vechi și poluante iar pentru unele dintre acestea statul va oferi chiar mai mulți bani astfel că se pot obține în plus până la 1.500 de lei.

De astăzi, 8 februarie, cei interesați se pot înscrie în programul Rabla, program care a suferit câteva schimbări. Conform Ordinelor Ministerului Mediului nr. 180/2022 (Rabla Clasic) și nr. 179/2022 (Rabla Plus – achiziția de mașini electrice sau hibride), apărute recent, stabilesc că, indiferent de program, adică e valabil și pentru Rabla Plus cei interesați să își cumpere o mașină nouă cu bani de la stat trebuie să predea o mașină uzată.

Mai mult, cei care predau o mașină veche cu un nivel de poluare mare primesc 1.500 de lei în plus față de prima de casare, sub formă de ecobonus. Suma se acordă pentru casarea unui “autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”, conform textului ordinelor.

Citește și:

Rabla Clasic și Plus, noutăți și mai mulți bani

Tesla comparată cu Dacia. Inspecția tehnică germană a dat verdictul

România importă masiv mașini second hand. 2021 a fost un an record

Mai mult, acum se pot casa chiar și două mașini vechi, evident pentru mai mulți bani. Concret, atunci când se casează două mașini vechi, în cazul programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 9.000 de lei (pentru o singură mașină casată, prima este de 6.000 de lei), în timp ce, în cazul programului Rabla Plus, ecotichetul are valoarea de 54.000 de lei pentru achiziția unei mașini electrice sau pe hidrogen (51.000 în cazul casării unei singure mașini) și 29.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini hibride (26.000 pentru casarea unei mașini).

Pe lângă acești bani, se mai pot adăuga la sumele primite de la stat și alte sume, ceea ce ar duce valoarea maximă a ajutorului financiar ce poate fi primit în cazul Rabla Clasic la 16.500 de lei (circa 3.300 de euro), în timp ce sumele maxime ce pot fi primite prin programul Rabla Plus, pot ajunge la 55.500 de lei (aproximativ 11.200 de euro).

De reținut este că a dispărut posibilitatea ca prima de casare din programul Rabla Clasic să mai poată fi cumulată cu ecotichetul primit în cadrul programului Rabla Plus sau cu alte programe de finanțare similare.

O altă modificare privește vechimea mașinii care se casează, astfel, mașina predată trebuie să aibă cel puțin șase ani vechime, nu opt, așa cu era înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik

pixel