Proiect nou. Actele de identitate se vor face de la 12 ani, nu de la 14 ani

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
În momentul în care va fi posibilă eliberarea cărților electronice de identitate, vârsta de la care se va putea solicita un act de identitate se va schimba
În momentul în care va fi posibilă eliberarea cărților electronice de identitate, vârsta de la care se va putea solicita un act de identitate se va schimba
În momentul în care va fi posibilă eliberarea cărților electronice de identitate, vârsta de la care se va putea solicita un act de identitate se va schimba, de la 14 ani, cât este acum, până la 12 ani, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere recent de MAI. Mai exact, după ce se stabilește un regulament european adoptat anul trecut, autoritățile trebuie să poată să elibereze noile acte de identitate până cel mai târiu la începutul lunii august 2021.

Proiectul de ordonanță a Guvernului urmărește punerea în circulație a unui nou tip de document de identitate mult mai greu de falsificat și mai ușor de folosit, respectiv a cărții electronice de identitate, crearea posibilității de a opta pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate sau a unei cărți de identitate simple, dar și stabilirea unor noi termene de valabilitate pentru actele de identitate, în funcție de vârsta deținătorului. Proiectul trebuie să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

Legitimarea persoanelor fizice. Reguli noi pentru polițiști

Astfel, după cum stabilește proiectul de OG, din momentul în care se vor putea elibera cărți electronice de identitate, eliberarea unui act de identitate se va putea face începând cu vârsta de 12 ani. În prezent, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005, vârsta de la care li se pot elibera acte de identitate cetățenilor români este de 14 ani.

Termenul-limită pentru emiterea cărților de identitate electronice este stabilit, mai exact, în data de 2 august 2021. Astfel, cel mai târziu la început de august 2021, tinerii de peste 12 ani din țara noastră vor putea solicita autorităților eliberarea de acte de identitate.

În plus, proiectul de act normativ stabilește și că, opțional, se poate elibera o carte electronică de identitate și înainte ca beneficiarul să împlinească 12 ani, cu condiția ca solicitarea să fie făcută de unul dintre părinți sau de către reprezentantul legal.

Mai exact, părinții vor putea solicita eliberarea cărții electronice de identitate încă de la nașterea copilului, iar acest lucru le va fi de folos în relația cu autoritățile, fiindu-le mult mai ușor să prezinte, în locul certificatului de naștere, actul de identitate al copilului.

Cartea electronică de identitate va conține, pe lângă numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii sau codul numeric personal al acestuia, și un certificat digital pentru autentificare emis și înscris de MAI, un certificat digital pentru semnătură electronică și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi impresiunile papilare (amprentele) a două degete.

Conform proiectului, vor fi scutiți de la amprentare copiii cu vârsta de până la 12 ani și persoanele pentru care prelevarea amprentelor de la oricare degete este fizic imposibilă (de exemplu, persoane cu degetele sau membrele amputate).

Cei care, din motive religioase sau de conștiință, nu vor să dețină o carte electronică de identitate pot opta pentru solicitarea unei cărți de identitate simple, fără cip încorporat, așa cum sunt cele utilizate în prezent. Copiii de până la 12 ani vor putea primi doar cărţi electronice de identitate.

În ceea ce privește valabilitatea actelor de identitate, proiectul stabilește că aceasta va fi, în cazul copiilor de până la 12 ani, de trei ani, în cazul celor cu vârsta de până la 18 ani – de șase ani și, în cazul persoanelor majore, de zece ani. În cazul persoanelor trecute de 70 de ani, valabilitatea actelor de identitate va fi nelimitată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel