Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
"România deţine peste 2.500 de izvoare minerale! Acest potenţial imens trebuie cu adevărat valorificat din punct de vedere turistic, fiind una dintre priorităţile mandatului de ministru liberal. Cel mai onest mod prin care putem realiza acest lucru este să derulăm investiţii pentru modernizarea staţiunilor balneare şi balneoclimatice. În acest sens, am lansat în consultare publică schema de minimis care va susţine dezvoltarea afacerilor din aceste zone unde regăsim resurse naturale terapeutice, iar în perspectivă ne dorim ca destinaţia România să devină tot mai competitivă şi atractivă pe plan internaţional, din acest punct de vedere", a declarat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Conform sursei citate, obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din staţiunile balneare şi balneoclimatice pentru a realiza investiţii în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă şi de agrement, în vederea diversificării ofertei şi creşterii calităţii serviciilor turistice şi conexe din aceste destinaţii, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.
"Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita unui plafon de 200.000 euro", precizează sursa citată.
În cadrul programului, conform documentului aflat în consultare publică, vor fi finanţate următoarele tipuri activităţi eligibile: extinderea şi reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, alimentaţie publică şi tratament balnear, inclusiv a reţelelor de captare şi transport a factorilor naturali de cură.
Potrivit Ministerului Turismului, mai sunt finanţate construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor culturale, sportive şi de agrement din staţiunile balneare şi balneoclimatice, precum şi achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice tratamentelor balneare.
Potrivit documentului, se mai finanţează formarea profesională a personalului angajat în domeniul HoReCa.
"Vor putea beneficia de măsurile de ajutor de minimis întreprinderile mici şi mijlocii, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, care activează în staţiunile balneare şi balneoclimatice atestate prin Hotărârea de Guvern nr. 1016/2011 şi care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanţare, criteriile de eligibilitate impuse de legislaţia în domeniul ajutoarelor de minimis şi condiţiile de eligibilitate prevăzute în cadrul schemei", se menţionează în comunicat.
Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării şi până la 31 decembrie 2023, este de maximum 500.000.000 euro, echivalent lei, în limita creditelor bugetare şi de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.
Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 2.500, iar înscrierile în cadrul programului se vor realiza exlusiv digital, prin intermediul unei aplicaţii informatice.
Citește și: CNAS anunță pachete mai ample de tratamente, inclusiv cele balneare
Asigurații din sistemul național de asigurări de sănătate vor putea beneficia de mai multe servicii din partea medicilor de specialitate, se spune într-un comunicat trimis redacției de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Începând cu data de 1 aprilie 2022, pachetul de servicii medicale de bază acordat în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice cuprinde și consultațiile și serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare în cabinetul medical. A fost reglementat programul de activitate zilnic al bazelor de tratament, astfel încât să asigure accesul asiguraților pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână și minimum 5 zile pe săptămână, repartizarea acestuia pe zile fiind stabilită prin negociere cu casele de asigurări de sănătate.
În ședința din 23 iunie 20202, Guvernul a aprobat o Hotărâre privind modificarea și completarea Anexei nr. 2 la HG 696/2021, în scopul asigurării accesului la servicii de medicină fizică și de reabilitare a asiguraților din localități sau zone deficitare pentru această specialitate.
Astfel, furnizorii de servicii de medicină fizică și de reabilitare și punctele de lucru ale acestora care se află în localităţi sau zone deficitare pentru specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare își pot stabili programul de activitate zilnic sub 7 ore pe zi, respectiv 35 de ore pe săptămână, și mai puțin de 5 zile pe săptămână, pentru asigurarea accesului asiguraților din aceste localități/zone la procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare efectuate în baze de tratament. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...