Proprietarul mărcii Jean Paul Gaultier pregătește listarea la bursă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Steagul Spaniei. Foto: Pexels.com
Steagul Spaniei. Foto: Pexels.com
Grupul de cosmetice Puig, proprietarul unor mărci de lux precum Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera, sau Rabanne, se pregătește de lansarea pe bursă. Cel mai mare eveniment din ultimul deceniu din Spania poate genera miliarde de euro

Compania se evidențiază printr-o serie de atuuri care reprezintă, de altfel, cheia unei performanțe de lungă durată pe piața de capital, se arată într-o analiză XTB, o companie de tranzacționare și investiții pe bursele internaționale.

Primul dintre aceste avantaje este componenta familială, care a funcționat foarte bine în mod tradițional, demonstrând o aliniere profundă între viziunea managementului și interesele acționarilor. Această caracteristică câștigă și mai multă importanță având în vedere că grupul spaniol are o istorie impresionantă de 110 ani.

De asemenea, compania a demonstrat o practică consistentă în ceea ce privește achiziționarea de companii ai căror fondatori rămân în echipă. În unele cazuri, fondatorii dețin acțiuni în companie. Acest lucru continuă să genereze o aliniere înaltă a intereselor, oferind în același timp un potențial financiar mai mare.

Strategia adoptată a dus la o creștere semnificativă în ultimii ani. Ascensiunea a fost atât de înaltă, încât este posibil ca Puig să-și revizuiască obiectivele financiare stabilite pentru 2025.

Anterior, spaniolii au preconizat că în 2025 vor genera venituri de aproximativ 4,5 miliarde de Euro, dar cu cele 4,3 miliarde de Euro raportate în 2023, această cifră a fost practic atinsă. Nu este prima dată când Puig își atinge obiectivele înainte de termen. Pentru 2023, își stabilise o țintă de 3 miliarde de Euro, cifră care a fost depășită cu mult.

Puig se bucură de o diversificare robustă a surselor sale de venit, atât din perspectiva geografică, cât și a diversității segmentelor de piață pe care le acoperă.

Interesant este că, în ciuda unor semnale de alarmă recente în industria de lux legate de piața chineză, PUIG a obținut rezultate pozitive. De pildă, în anul 2023, compania a văzut o creștere impresionantă a vânzărilor în China, de 27%, cu brandul său Charlotte Tilbury în fruntea acestui succes.

Prin comparație, LVMH, cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume, a realizat venituri de 8,2 miliarde de Euro în segmentul parfumurilor și cosmeticelor, de două ori mai mult decât Puig. Însă, rata de creștere a spaniolilor este exprimată în cifre duble, pe când LVMH a raportat o creștere de doar 7%, subliniază analiștii XTB.

Îndoielile ridicate de către investitori în urma eșecului lui Douglas în IPO-ul său nu sunt comparabile în situația de față. Compania germană a pierdut bani în 2022, iar în 2023 a câștigat doar 16,7 milioane de Euro, departe față de 465 de milioane de Euro raportate de Puig.

Din altă perspectivă, performanța pe piața de capital a principalelor mărci de lux a fost pozitivă în 2023. LVMH și Christian Dior au văzut o creștere de 10%, în timp ce Hermes a cunoscut o apreciere de peste 20%. Această evoluție  a pieței de capital în domeniu a avut probabil un impact asupra deciziei familiei Puig de a opta pentru listarea bursieră în acest moment.

Dacă încercăm să facem o evaluare pentru Puig, ne putem uita la multiplul la care sunt cotate unele dintre companiile similare, cum ar fi LVMH sau Christian Dior, între 15 și 20 de ori. Dacă estimăm o creștere a profitului net de 10%, puțin sub cea realizată în 2023 pentru a fi mai rezervați, am vorbi despre 511 milioane de Euro. Acest calcul ar plasa evaluarea totală a Puig în intervalul de 7.6-10.2 miliarde de Euro, explică analiștii XTB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel