Germania, Franţa, Italia şi Spania au răspuns la creşterea preţurilor energiei cu planuri de reducere a taxelor sau cu subvenţionarea carburanţilor, electricităţii sau gazelor naturale, în încercarea de a-şi proteja economiile de creşterea costurilor pentru companii şi de scăderea venitului disponibil al consumatorului.
Cu toate acestea, prin atenuarea şocului preţurilor mai mari la energie, guvernele pot agrava problema prin descurajarea gospodăriilor şi întreprinderilor de la a-şi reduce consumul de energie electrică şi combustibil, făcând în acelaşi timp mai dificilă eliminarea dependenţei lor de combustibilii fosili importaţi din Rusia. „Aceasta este o economie dezastruoasă“, a spus Rodiger Bachmann, profesor de economie la Universitatea Notre-Dame.
Citeşte şi: Program pentru reindustrializarea României. Dumitru Nancu: Trebuie să ajutăm tot ceea ce înseamnă producţie
„Vrei ca mecanismul preţurilor să-şi facă efectul semnalând că un bun este rar, astfel încât oamenii să decidă dacă vor să-şi schimbe comportamentul.“ Multe ţări europene transferă bani către păturile vulnerabile ale populaţiei pentru a le ajuta să facă faţă preţurilor mai mari ale energiei, care au crescut cu 45% în zona euro în ultimul an, în principal ca urmare a aprovizionării mai reduse.
Grupul de reflecţie Bruegel a descoperit că doar trei din cele 25 de ţări pe care le-a evaluat nu făceau astfel de plăţi. Tot acest institut a găsit că 17 ţări reduceau şi impozitele sau taxele pe energie, în timp ce 10 ţări reglementau preţurile cu amănuntul la energie şi trei reglementau preţurile cu ridicata, transmite Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...