Protest al Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, în faţa Ministerului Muncii. Care sunt revendicările
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
Miting de protest iniţiat de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, pe fondul nemulţumirilor generate de noua Lege a pensiilor

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România protestează joi, în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale din cauza nemulţumirilor acumulate de unele categorii profesionale odată cu adoptarea şi implementarea Legii privind sistemul public de pensii, proces care a venit cu un impact negativ şi asupra altor legi, cum ar fi "Statutul Personalului Feroviar", a anunţat Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

La mitingul programat între orele 9:45 şi 12:00 vor fi prezente şi alte organizaţii din structura confederaţiei, precum şi organizaţii ale societăţii civile care reprezintă pensionari actuali şi viitori pensionari, afectaţi de forma actuală a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a avut impact şi asupra "Statutului Personalului Silvic", dar şi a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Potrivit unui comunicat al confederaţiei, actuala lege a venit cu unele beneficii evidente pentru anumite categorii de pensionari, în special pentru cei care au desfăşurat activitatea în condiţii normale de muncă, perioade cât mai lungi până la pensionare şi cu contribuţii care au fost reţinute şi virate către bugetul asigurărilor sociale.

Pe de altă parte, aceeaşi lege a defavorizat persoanele care au lucrat în grupe de muncă, persoanele cu dizabilităţi şi cu diverse grade de invaliditate, dar şi pensionarii cu pensii mici cărora, după recalculare, le-a rezultat o pensie mai mică, care va fi indexată la valoarea recalculată, ceea ce va avea ca efect diminuarea sau chiar stagnarea indexării pensiei în plată pentru o perioadă de câţiva ani, în funcţie de valoarea diferenţei dintre pensia în plată şi pensia rezultată la recalculare.

Atât Legea nr. 360/2023, cât şi Normele de aplicare a legii conţin prevederi care fac ca aceste acte normative să producă efecte retroactive la aplicare, iar prin acest fapt se creează prejudicii pentru persoanele care au fost şi sunt încadrate în condiţii deosebite sau speciale de muncă în condiţiile legislaţiei anterioare, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a celor care urmează să iasă la pensie sub imperiul noii legi a pensiilor.

"Prevederea din Legea nr. 360/2023 care creează mari discrepanţe în calculul cuantumului pensiilor faţă de legislaţia anterioară se regăseşte la art. 84 alin. 1) care stabileşte că 'Valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv nivelul 25'. Stabilirea în mod nejustificat a unui nivel mediu de 25 de ani de cotizare, diferit faţă de stagiul real de cotizare pe grupe de muncă şi necuprins în niciuna din legislaţiile anterioare privind pensiile, provoacă prejudicii, discriminare şi tratament diferit privind egalitatea de şanse în rândul pensionarilor. Pensia recalculată în baza Legii nr. 360/2023 şi a Normelor de aplicare s-a făcut fără a se acorda punctele de stabilitate suplimentare ce erau datorate conform contributivităţii prin contribuţia suplimentară plătită pentru grupele de muncă şi/sau condiţiile de muncă speciale/deosebite. Cuantumul noii pensii recalculate trebuie să conţină şi puncte de stabilitate suplimentare aferente contribuţiei suplimentare plătită cât actualii pensionari au fost salariaţi în condiţii de muncă deosebite sau speciale'', se arată în comunicat.

Practic, noua Lege a pensiilor desfiinţează grupele de muncă privind condiţiile de muncă deosebite şi speciale deoarece pensionarii care au lucrat în grupe de muncă şi/sau în condiţii speciale de muncă nu beneficiază de puncte de stabilitate deşi au contribuit suplimentar şi, astfel, discriminatoriu sunt oferite puncte de stabilitate doar celor care au lucrat în condiţii normale de muncă şi care nu au plătit contribuţie suplimentară, susţine Meridian.

"Calcularea valorii punctului de referinţă cu acest stagiu mediu de 25 de ani prejudiciază în mod nedrept pensionarii din condiţii deosebite sau speciale de muncă şi avantajează pensionarii din condiţii normale de muncă. Totodată, pensionarii care au lucrat în condiţii de muncă deosebite sau speciale nu beneficiază de punctele de stabilitate care sunt oferite prin lege celor pensionaţi din condiţii normale de muncă, pentru anii lucraţi peste stagiul mediu de 25 de ani", atrage atenţia sursa citată.

CSN Meridian şi organizaţiile sindicale din structura confederaţiei susţin că au semnalat autorităţilor competente, Guvernului României şi Parlamentului României, încă din toamna anului 2023, impactul negativ al proiectului de lege aflat în dezbatere asupra unor categorii profesionale reprezentate de organizaţie, respectiv mineri, silvicultori, ceferişti etc.

"Reprezentanţii confederaţiei au participat la consultările organizate atât în cadrul instituţional de dialog social de la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi în Consiliul Economic şi Social al României, cât şi în dezbaterile din Parlamentul României, în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. Dezbaterea decisivă de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, la care au fost invitate şi organizaţiile relevante ale pensionarilor şi partenerilor sociali, a fost mult sub standardele din Uniunea Europeană, preşedinţia acestei comisii manifestând o lipsă totală de proactivitate în dezbateri, subminând caracterul deliberativ al activităţilor parlamentare. Din cauza acestei abordări neconstructive, s-a ajuns în situaţia ca multe dintre amendamentele pertinente propuse de diverşi membri ai Parlamentului să nu fie luate în considerare deşi, aveau la bază solicitări ferme din partea alegătorilor din circumscripţiile lor electorale. La data de 3 septembrie 2024, imediat după intrarea în vigoare a prevederilor Legii pensiilor, am transmis Avocatului Poporului petiţia 'Solicitare de sesizare a Curţii Constituţionale a României, cu excepţie de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, precum şi din Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023', dar până la acest moment nu ştim ce efect concret va produce", susţin sindicaliştii.

În acest context, CSN Meridian face un apel către decidenţii politici ca "în al 12-lea ceas să se ţină cont de propunerile făcute, pentru a se restabili justiţia socială şi a contribui la menţinerea stabilităţii legislative pe termen lung în domeniul pensiilor şi pentru a menţine pacea socială în societate şi în special între diversele categorii de pensionari!".

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România - FSTFR - este organizaţie sindicală feroviară care are în componenţa sa majoritatea mecanicilor de locomotivă, mecanicilor instructori, revizori de locomotive şi şefi tură tracţiune de la SNTFC "CFR Călători", dar şi şefi tren, conductori, revizori tehnici de vagoane şi mulţi alţi salariaţi ai "CFR Călători" din funcţii de la ramurile: Tracţiune, Comercial, Vagoane şi TESA, precum şi salariaţi ai "CFR" SA.

Participanţii de la acţiunea de protest din faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, din data de 26 septembrie 2024, sunt salariaţi şi pensionari din diverse organizaţii profesionale:
FSTFR, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, precum şi salariaţi ai Uniunii Sindicatelor Spitalelor CFR; pensionari şi salariaţi de la Metrorex, Federaţia Naţională a Muncii cu structurile ei, Uniunea Naţională a Muncii Valea Jiului, Uniunea Naţională a Muncii Oltenia, Sindicatul Rezistenţa Muncitorească, Sindicatul Solidaritatea 2013, Sindicatul MEDSERV, Liga Muncitorilor din România, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate - structuri care reprezintă mineri, energeticieni activi şi pensionari din judeţele Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, dar şi cadre militare în rezervă din SCMD; salariaţi viitori pensionari şi pensionari de la Asociaţia Pensionarilor Siderurgistul 2006 Galaţi, de la Galaţi şi Brăila, silvicultori de la Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dunărea la Baziaș
Lapte / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
China / FOTO: Freepik

În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc

Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia,...

Banca Transilvania
BASF / FOTO: Wikipedia
Lingouri de argint
Inundații la Budapesta

Vârful viituri pe Dunăre va fi atins pe 2 și 3 octombrie

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele...

BERD
Bursa din Hong Kong / FOTO: Wikipedia
Port comercial / FOTO: Freepik

Ce face Rusia pentru a intra pe noi piețe de cereale

A elaborat un plan concret și ambițios pe care se pare...

Câmp petrolier
Euro / sursa foto: Freepik.com

Franţa se împrumută la dobânzi mai mari decât Spania

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 18 ani. 

Curs valutar. Pexels.com
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Spania / sursa foto: Freepik.com
Întâlnirea ministrului Sebastian Burduja cu delegația din Emiratele Arabe Unite
ANCOM
Elveția

pixel