Vladimir Putin a anulat un angajament cheie al Kremlinului privind suveranitatea Moldovei, la doar o săptămână după ce președintele țării l-a acuzat pe dictatorul rus că pregătește o lovitură de stat.
Pe 21 februarie, Putin a revocat decretul din 2012, "Cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse", un document important care făcea parte dintr-un proces mai amplu de apropiere menit să apropie Moscova de Occident.
O importantă garanție a suveranității moldovenești a dispărut
În decretul din 2012 a fost îngropată o secțiune importantă care aborda crizele separatiste transnistrene din Moldova, o secțiune care angaja Moscova să depună eforturi pentru o rezoluție care să respecte "suveranitatea" și "integritatea teritorială" a Moldovei.
Demersul de revocare a promisiunii lui Putin de a respecta suveranitatea Moldovei a venit la doar câteva săptămâni după ce Rusia a fost acuzată că a planificat o lovitură de stat în Moldova iar partidele pro-ruse de la Chișinău vor fi implicate
"În realizarea planului, autorii se bazează pe mai multe forțe interne, dar mai ales pe grupuri criminale, cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele acesteia", explica Maia Sandu.
Planul, dezvăluit de Ucraina
Documentele care dezvăluie planul loviturii de stat rusești în Republica Moldova i-ar fi fost dezvăluite Maiei Sandu de către guvernul ucrainean, care a interceptat planurile și a dezvăluit lumii existența lor la un summit UE de la Bruxelles.
"Am informat președintele Moldovei că am interceptat planul de distrugere a Republicii Moldova de către serviciile secrete rusești", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața reprezentanților statelor membre ale Uniunii Europene.
Rusia neagă totul
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a denunțat rapid acuzațiile lui Sandu într-o declarație, calificându-le drept "complet nefondate și lipsite de substanță. Noi nu ne amestecăm în treburile interne...” a declarat oficialul și a mai adăugat că "Spre deosebire de țările occidentale și de Ucraina, noi nu ne amestecăm în afacerile interne ale Republicii Moldova și ale altor țări ale lumii", a adăugat Zakharova.
Zakharova a acuzat Kievul că încearcă să creeze tensiuni între Rusia și Republica Moldova pentru a aduce Chișinăul "într-o confruntare dură cu Rusia".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...