Putin a dat ordinul, armata va executa. Se va întâmpla în Donbasul ucrainean

Autor: Delia Gheață, Mara Ivan
Data publicării:
UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie (comisarul pentru economie)
UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie (comisarul pentru economie)
Se pare că Vladimir Putin a înțeles, în sfârșit, ce grozăvii a făcut armata sa în Donbasul ucrainean. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să repare locuinţele şi infrastructurile de pe teritoriul controlat de trupele ruse din republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează agenţia EFE.

''Liderii ambelor republici ne-au cerut să-i ajutăm cu reconstrucţia (...), mai ales că suntem acum în plină vară şi iarna este departe'', a indicat Putin la o întâlnire cu vicepremierul Marat Husnullin. Liderul de la Kremlin a precizat că se referă la locuinţe, lucrări de infrastructură socială şi de inginerie civilă, inclusiv spitale, centre de sănătate şi maternităţi. ''Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să treacă iarna în condiţii normale şi decente'', a insistat Putin.

Subvenții pentru achiziții de locuințe

El a menţionat în acest sens şi cererea autorităţilor proruse din Doneţk de a primi ajutor pentru construcţia unui centru medical în portul Mariupol şi a unei maternităţi în acest oraş cucerit de armata rusă după un asediu devastator care s-a prelungit la oţelăria Azovstal până când s-au predat trupele ucrainene, care au opus acolo o rezistenţă înverşunată, în special batalionul de extremă dreaptă Azov.

Vicepremierul Husnullin a spus că se vor consulta cu rezidenţii pentru o posibilă restructurare a oţelăriei Azovstal, astfel încât să poate fi păstrate o parte din locurile de muncă. De asemenea, Putin a aprobat acordarea de subvenţii pentru cumpărarea de locuinţe locuitorilor din Doneţk şi Lugansk. Oraşele ucrainene unde au avut loc lupte sunt parţial distruse şi au nevoie de investiţii considerabile pentru reabilitarea infrastructurilor.

Miliarde de dolari în Turcia

În același timp, o companie de stat din Rusia transferă sume mari în dolari către o subsidiară care construieşte o centrală nucleară în valoare de 20 de miliarde de dolari în Turcia, calmând temerile că proiectul ar putea să fie întârziat de sancţiunile impuse în contextul războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

Potrivit mai multor oficiali turci din apropierea acestui dosar, săptămâna trecută grupul Rosatom Corp. a trimis aproximativ cinci miliarde de dolari către o subsidiară a sa din Turcia, denumită Akkuyu Nuclear JSC, iar alte două transferuri similare sunt programate a avea loc săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare. Finanţarea va acoperi toate necesităţile de achiziţii pentru proiectul centralei de la Akkuyu în următorii doi ani, au adăugat oficialii turci care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Rosatom a replicat, într-un comunicat de presă că, deşi şantierul centralei din Turcia este cel mai mare de acest tip din lume, "transferurile actuale sunt semnificativ mai mici" decât cifrele avansate de oficialii turci. Grupul rus nu a dorit să ofere alte detalii, subliniind că aranjamentele financiare pentru acest proiect sunt confidenţiale.

Centrala nucleară de la Akkuyu, pe coasta Mediteranei, este vitală pentru Turcia dacă vrea să îşi acopere necesităţile energetice în creştere, estimările arătând că va putea acoperi 10% din cererea internă de electricitate după ce toate cele patru reactoare vor deveni operaţionale. Proiectul a primit finanţare de la cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, care este vizată de sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană, dar şi de la Sovcombank, o altă bancă rusească sancţionată. În schimb, grupul Rosatom, proprietarul viitoarei centrale din Turcia, şi subsidiara sa din Turcia nu au fost sancţionaţi.

Lucrările la primul reactor, Akkuyu 1, au început în 2018 iar doi ani mai târziu au început lucrările la Akkuyu 2. Lucrările sunt programate să se finalizeze până în 2026. Unul dintre oficialii turci citaţi de Bloomberg a spus că transferurile de fonduri sunt un gest de bunăvoinţă din partea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru rolul de mediator jucat de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în acordul care ar urma să permită deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina. Cei doi lideri urmează să aibă o întâlnire la Soci în data de 5 august.

Rusia rămâne un furnizor important de energie pentru Turcia în condiţiile în care anul trecut a furnizat un sfert din importurile de petrol şi aproximativ 45% din achiziţiile de gaze naturale ale Turciei, ceea ce permite Moscovei să înregistreze un surplus mare în cadrul schimburilor bilaterale. Acum cele două ţări analizează un mecanism cae ar permite Turciei să plătească în lire pentru cel puţin o parte din achiziţiile de energie din Rusia, a declarat joi un oficial din cadrul Băncii centrale a Turciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel