Putin a început şi războiul economic. Acceptă doar plata în ruble pentru gazul şi petrolul rusesc pe care le exportă în Europa
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Putin a început şi războiul economic. Acceptă doar ruble pentru gazul şi petrolul rusesc pe care exportă în Europa
Putin a început şi războiul economic. Acceptă doar ruble pentru gazul şi petrolul rusesc pe care exportă în Europa
După ce a rămas fără valută ca urmare a sancţiunilor internaţionale, Rusia a decis să ceară ca plățile pentru livrările de gaz către Europa să se facă în ruble.  

„Nu are sens să furnizezi mărfuri din Federația Rusă către UE și să primești plata în moneda lor, plățile de gaze vor fi făcute în ruble”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Ria Novosti.

Liderul de la Kremlin a subliniat că livrările vor continua în conformitate cu volumele și prețurile stipulate în contracte.

Preşedintele rus a anunţat că plata în ruble va fi extinsă pentru toate exporturile făcute de Rusia către "ţările neprietenoase".

Amintim că la începutul acestei luni, guvernul de la Moscova a aprobat o listă de 44 de state considerate "neprietenoase", care au condamnat invadarea Ucrainei şi au impus sancţiuni Rusiei. 

Livrările de gaz ale Rusiei, mai mari de când a început războiul

La o lună de la începerea războiului, Rusia transportă mai multe gaze naturale prin conductele care traversează Ucraina iar Moscova plăteşte în continuare toate sumele datorate pentru tranzitul gazelor spre Europa, informează Bloomberg.

Livrările zilnice de gaze naturale ruseşti la unele puncte de frontieră au crescut cu peste 50% comparativ cu minimele atinse în luna ianuarie, în condiţiile în care tranzitul de gaze prin conductele din Ucraina s-a dublat pe măsură ce companiile energetice s-au grăbit să facă achiziţii după invazie. 

În pofida războiului, Rusia plătește în continuare pentru tranzitul gazelor naturale din Ucraina

Moneda națională a Rusiei s-a devalorizat masiv după ce țările din grupul celor șapte state puternic industrializate (G7) au impus sancțiuni dure Moscovei pentru invadarea neprovocată a Rusiei.

Liderii europeni vor aproba săptămâna aceasta un nou acord pentru achiziționarea în comun de gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen, pentru iarna următoare. Temerile legate de șocuri de aprovizionare au crescut de când Rusia a declanșat războiul în Ucraina. Conflictul a provocat creșteri record ale prețurile energiei și a forțat UE să-și reducă dependența față de gazul rusesc, o mișcare ce va necesita alternative de importuri din Qatar sau SUA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel