"Ţinând cont de apelul sfinţiei sale patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părţi în Ucraina, începând de la 12:00, 6 ianuarie din acest an, până la 24:00, în 7 ianuarie", se menţionează în comunicatul Kremlinului.
Preşedintele rus a invitat forţele ucrainene să respecte acest armistiţiu cu scopul de a da posibilitatea ortodocşilor, confesiune majoritară în Ucraina ca şi în Rusia, "să asiste la slujbele din Ajunul Crăciunului, precum şi la cele din ziua Naşterii lui Iisus".
Această încetare a focului, prima de amploare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina în 24 februarie, intervine după un apel în acest sens din partea patriarhului Bisericii ortodoxe ruse Kirill, un susţinător apropiat lui Vladimir Putin.
Acest apel al patriarhului Kirill fusese respins de consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, care a denunţat pe Twitter joi, înaintea anunţului lui Putin, o eventuală "capcană cinică" şi "element de propagandă".
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, îi ceruse şi el joi, lui Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, să instituie o "încetare a focului unilaterală" în Ucraina.
Citește și:
Efectele războiului. Economia Ucrainei, cel mai mare declin de la destrămarea Uniunii Sovietice
Economia Ucrainei a scăzut anul trecut cu 30,4%, cel mai semnificativ declin anual din 1991.
PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022, cel mai semnificativ declin anual din ultimii peste 30 de ani, din cauza războiului cu Rusia, a anunţat joi ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, transmite Reuters.
Sviridenko, care este şi prim vicepremier, a precizat că economia ucraineană a suferit cele mai semnificative pierderi de la câştigarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în 1991, deşi declinul a fost mai redus decât se estima iniţial.
"Succesul forţelor de apărare ale Ucrainei pe front, activitatea coordonată a Guvernului şi mediului de afaceri, spiritul dârz al populaţiei şi viteza de reconstruire a infrastructurii critice avariate în război, precum şi sprijinul sistemic financiar de la donatorii internaţionali ne-au permis să menţinem frontul economic şi să continuăm marşul spre victorie", a afirmat ministrul Economiei.
Oficialul a adăugat că atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice continuă să pună presiune asupra activităţii economice şi a încrederii populaţiei. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...