Putin a semnat decretul! Efectul va fi dezastruos pentru toată lumea

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cumulat cu alte probleme, efectul va fi destul de dur
Cumulat cu alte probleme, efectul va fi destul de dur
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat prelungirea interdicției de export pentru îngrășăminte către o serie de țări până la 31 august 2022, în condițiile în care Banca Mondială a avertizat în legătură cu o creștere fantastică a prețurilor la aceste produse.

Liderul de la Kremlin a dispus prelungirea interdicției de export pentru îngrășăminte agricole, știindu-se că Rusia este unul dintre cei mai mari producători și furnizori mondiali pe acest palier industrial. Cota de export la îngrășăminte a fost introdusă de la 1 decembrie 2021, pe fondul creșterii prețurilor, ca urmare a crizei mondiale a energiei.

Într-un ultim raport, experții Băncii Mondiale (BM) se așteaptă la o creștere de 69,3% a prețurilor globale la îngrășăminte în 2022. Rata de creștere va fi cu 11,3 puncte procentuale mai mică decât în 2021 (80,6%), când producția de îngrășăminte a fost redusă din cauza creșterii prețurilor la materiile prime. În pofida unor prețuri mai mari pentru toate îngrășămintele în 2022, a unei interdicții temporare a exporturilor din Rusia și a problemelor legate de aprovizionarea cu clorură de potasiu din Rusia și Belarus, BM estimează o scădere a prețurilor la îngrășăminte de 11,3% în 2023 și de 15% în 2024. 

Acest lucru se va întâmpla dacă se vor crea noi capacități de producție de uree în India, Nigeria și Brunei și dacă se vor putea rezolva problemele legate de materiile prime pentru producția de fosfat de diamoniu.

Citește și Banca Mondială pune degetul pe rană: Adio prețuri mici la materii prime!

Între timp, directorul general al Goya Foods, Bob Unanue, a avertizat în legătură cu o criză alimentară globală. El a reamintit că în SUA există un dezechilibru în producția de alimente, iar din această cauză, în timpul crizei din 2008, prețul cerealelor s-a triplat. În special, această creștere a prețurilor a fost cauzată de fermierii care au cultivat porumb pentru a produce etanol în loc de orez, cereale etc. 

De asemenea, el a subliniat problemele legate de îngrășăminte, piață unde dominante sunt Rusia și Belarus. "Când ai un dezechilibru în producția globală - 50% din îngrășăminte - fermierii plătesc de două ori mai mult pentru îngrășăminte. Ei plantează mai puțin. Recoltele lor vor fi mai mici. Costurile vor crește..." - a explicat Unanue.

"Este un echilibru foarte strâns. Iar dacă vom întrerupe producția de alimente, vom avea o criză alimentară. Prețurile vor crește vertiginos..." - a avertizat omul de afaceri. Trebuie reamintit faptul că, deși SUA produce îngrășăminte și chiar exportă o parte din ele (3,7 miliarde de dolari), importă mai mult (5,3 miliarde de dolari). Iar fermierii americani vorbesc pe o singură voce despre costul ridicat și lipsa de îngrășăminte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik

pixel