Putin anunță că repornește centrala nucleară de la Zaporojie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA, la centrala nucleară de la Zaporojie / Foto: AIEA
Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA, la centrala nucleară de la Zaporojie / Foto: AIEA
Vladimir Putin a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că Rusia intenționează să repornească centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, pe care trupele sale o ocupă de doi ani, relatează Wall Street Journal.

Măsura ar putea amplifica și mai mult riscurile unui incident la cea mai mare centrală atomică din Europa.

În ultimele luni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a primit rapoarte tehnice de la mica sa echipă de inspectori de la centrală, care sugerează că Rusia încearcă să repună în funcțiune cel puțin un reactor de la Zaporojie, potrivit ziarului.

Un diplomat european, care care a preferat să-și păstreze anonimatul, a declarat că Rusia ar putea avea ca obiectiv să facă acest lucru la timp pentru cea de-a 40-a aniversare a conectării centralei la rețeaua electrică a Uniunii Sovietice în decembrie 1984.

Repornirea unui reactor la Zaporojie ar fi o provocare tehnică și o piatră de hotar simbolică pentru Rusia, normalizând confiscarea ilegală a unei centrale care a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de 2022.

Cinci dintre cele șase reactoare ale centralei sunt în prezent oprite - așa-numita oprire la rece. Cel de-al șaselea, aflat într-o oprire la cald, funcționează doar la o temperatură suficient de ridicată pentru a produce aburul de care centrala are nevoie pentru operațiunile de siguranță de bază.

Repunerea în funcțiune chiar și a unui singur reactor ar însemna creșterea temperaturii miezului cu sute de grade Fahrenheit, în timp ce o echipă redusă verifică un labirint de conducte, pompe și supape pentru a detecta eventualele scurgeri.

Experții se întreabă dacă afluxul de apă către centrală este suficient pentru a răci un reactor activ, după ce anul trecut a fost distrus un baraj din apropiere, a relatat WSJ.

În această săptămână, AIEA a organizat o reuniune de urgență pentru a discuta despre riscul tot mai mare de accident la centrală după o serie de atacuri cu drone armate asupra sitului, pe care Ucraina și Rusia și le atribuie reciproc.

Atacurile cu drone din 7 și 9 aprilie au lovit partea laterală a clădirii unui reactor și au părut să vizeze legăturile de comunicare, potrivit monitorilor staționați la centrală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel