Plecări în exil, arestări, spectacole anulate, teatre obligate să-și închidă porțile, exaltare patriotică, rezistență clandestină... În timp ce Occidentul pune întrebări legate de boicotarea artiștilor ruși sau de "anularea" lor, cuvântul preferat de președintele Vladimir Putin când vorbește despre atitudinea străinătății față de cultura țării sale, în Rusia însăși, lumea culturală face obiectul unei represiuni brutale, care nu iartă niciun sector de activitate.
Un vocabular apocaliptic
Cazul teatrului este cu siguranță cel mai spectaculos, cu anunțuri zilnice de concedieri și un vocabular vocabular folosit de anaști, observatori și comentatori care evocă mai degrabă apocalipsa decât creația: se vorbește de "moartea" unei trupe, despre "uciderea" unui teatru, despre ”nimicirea”, ”lichidarea” unui ansamblu artistic ...
La sfârșitul lunii iunie, trei instituții moscovite, printre cele mai renumite și mai apreciate de public, și-au schimbat conducerea, odată cu demiterea fondatorilor sau a directorilor artistici, toți figuri emblematici, scrie cotidianul francez Le Monde. Este cazul Teatrului Sovremennik, al Școlii de Dramaturgie Contemporană și al Centrului Gogol, transformat de regizorul Kirill Serebrennikov într-un pilon al creației rusești și într-un succes popular.
Un porumbel alb
Din exilul său la Berlin, el a denunțat și el "asasinarea" instituției pe care a modelat-o din 2012, sancționată "pentru onestitatea sa, pentru că a încercat să fie liberă, pentru faptul că, de atâtea luni de când durează războiul, actorii, care protestează împotriva aventurii absurde declanșată de Putin în țara vecină, nu mai fac plecăciunile de la finalul spectacolului, ci încheie fiecare prestație cu imaginea unui porumbel alb, al păcii. Primăria Moscovei a anunțat că teatrul va reveni la numele său original, Teatrul Dramatic Nikolai Gogol.
Centrul Gogol și Serebrennikov avuseseră deja probleme cu autoritățile și chiar cu instanțele de judecată în trecut. La rândul său, Sovremennik a fost nevoit recent să anuleze o piesă de teatru acuzată de "propagandă homosexuală" și de ofensă adusă veteranilor de război.
Loialitatea trebuie demonstrată
Există un punct de cotitură, aproape o revoluție culturală", remarcă specialistul Marina Davydova, care a plecat ea însăși în exil și a suspendat activitatea revistei sale, Teatru, ca măsură de precauție. Înainte, opiniile politice puteau să te pună în dificultate, dar, cu excepția câtorva teme sensibile, conținutul emisiunilor rămăsese relativ liber. Te puteai ascunde în spatele unei neutralități de formă.
Astăzi, conținutul și spiritul spectacolelor sunt în joc, libertatea afișată de anumite instituții. Neutralitatea nu mai este suficientă, trebuie să demonstrezi loialitatea, nu doar să o exprimi. Cum? Te privește, pentru că ești privit, urmărit, supravegheat. Și nici un oficial nu va mai îndrăzni să sară în apărarea vreunui teatru, pentru că, la rândul lor, se tem de viitorul lor.
Chiar și micile plăceri dispar
Da, viața rușilor devine tot mai tristă, mai cenușie, apăsătoare, așa cum a fot în vremurile lui Stalin, în general, în epoca sovietică. În câteva luni, războiul din Ucraina a reușit să facă ce alții nu au putut în decenii. Dispar chiar și cele mai mici plăceri. În restaurantele ”Gustos și atât”, apărute în locul lanțului McDonald’s, plecat din Rusia după ce Putin a invadat Ucraina, au dispărut cartofii prăjiți, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare în rândul clienților.
De ce? Pentru că nu mai există cartofii necesari. Polonia, de unde erau ei aduși, a sistat exporturile, iar producția locală de cartofi pentru chipsuri a fost prea slabă în 2021 pentru a face față cererii. Se spune că, din toamnă, situația se va remedia, odată cu intrarea pe piață a recoltei din acest an.
Citește și
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Programele Rabla și Rabla Plus,...
Lucara Diamond Corp. a anunțat...
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Administrația Fondului pentru...
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Dumitru Nancu, directorul...
Curtea Supremă a SUA a anunțat...
Algeria a fost mereu marea...
Rezerva Federală a SUA (Fed) a...
Acționarii Băncii Transilvania...
În ultima ședință a actualului...
Târg de Crăciun la MADR.
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Grupaj de știri.
Centrala electrică Mintia...
Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...