Putin e fericit: După ani de încercări, rușii au reușit, în sfârșit!

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Kremlinul aplaudă, încântat: Rusia a lansat o unitate de generare a energiei bazată pe o turbină pe gaz de mare capacitate produsă pe plan intern. De ce această bucurie?

Pentru că este o alternativă la tehnologiile occidentale pe care Rusia nu la mai poate importa din cauza sancțiunilor internaționale. Rămâne de văzut cât de rezistentă va fi acest produs, știindu-se că rușii nu au excelat niciodată în lucruri de mare finețe.

Oricum, noua unitate de la centrala Udarnaya din sudul Rusiei a fost inaugurată prin intermediul unei legături video de însuși președintele Vladimir Putin, în cadrul unei ceremonii difuzate de televiziunea de stat. Cu alte cuvinte, un eveniment epocal.

Putin continuă să arunce praf în ochi

Putin nu doar că a apărut pe ecrane, dar a și vorbit, spunând, printre multe fraze pompoase și fără conținut, practic, că Rusia ”devine independnetă, chiar suverană din punct de vedere tehnologic. Cel puțin pe acest segment, este foarte important”, a spus Putin. O declarație care pare praf în ochii opiniei publice. 

Anterior, majoritatea centralelor noi din Rusia se bazau în primul rând pe turbine cu gaz fabricate de producători străini precum Siemens, GE și Alstom, care au părăsit țara din cauza conflictului din Ucraina.

De ani de zile, Rusia încearcă să lanseze producția de turbine cu gaz de capacitate medie și mare pentru centralele electrice. Turbina instalată la Udarnaya, GTD-110M, a fost proiectată și fabricată de conglomeratul de stat Rostec, la fel ca o altă turbină fabricată de grupul industrial rus Power Machines.

"Anterior, turbinele cu gaz de mare capacitate erau furnizate doar din străinătate. Prin urmare, evenimentul de astăzi este de două ori important pentru industria energetică din Rusia", a declarat Alexander Pronin, directorul Technopromexport, subsidiara Rostec care a construit centrala electrică.

Odată cu lansarea noii unități, capacitatea centralei Udarnaya a crescut de la 454 la 560 de megawați. Acesta va furniza 10% din energia electrică necesară regiunii Krasnodar.

Gigantul Unilever părăsește Rusia

O veste bună, una proastă. Este oficial, Unilever părăsește piața rusă. Gigantul britanic de produse de igienă, cosmetice și alimentare Unilever a anunțat, joi, vânzarea activelor sale în Rusia. În detaliu, această vânzare este în beneficiul grupului Arnest, cel mai mare producător rus de produse cosmetice, articole de uz casnic și ambalaje metalice. Acordul încheiat vizează, astfel, „toate activitățile Unilever din Rusia și cele patru fabrici ale sale din țară”.

Potrivit Unilever, piața rusă a reprezentat 1% din profitul său net în 2023 - în scădere cu 15%, până la 6,5 ​​miliarde de euro. Compania, proprietarul Dove, Knorr, Miko și Magnum, a susținut că are aproximativ 3.000 de angajați în Rusia, unde a continuat să furnizeze produse alimentare și de igienă fabricate local.

Pe lângă Unilever, pe lista ucraineană a „sponsorilor de război” apar grupuri și mărci franceze precum Auchan, Yves Rocher, Bonduelle și Leroy Merlin. În iulie, un raport al ONG-ului Global Witness a scos în evidență și grupul francez TotalEnergies, care comercializează gaz rusesc. Gigantul energetic s-a justificat spunând că este legat de contractele actuale, deși s-a retras din parteneriatele ruse după invadarea Ucrainei anul trecut.

Gigantul agroalimentar Danone a anunțat și în luna mai vânzarea activităților sale în Rusia, unde se stabilise în 1992. La sfârșitul lunii martie, grupul francez a indicat că a obținut autorizațiile de reglementare ruse necesare pentru a vinde unui bărbat. afaceri legate de liderul cecen Ramzan Kadyrov filiala sa, asupra căreia își pierduse deja controlul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naţională a României
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale

pixel