Putin i-a lăsat pe separatiștii transnistreni fără gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tiraspolul a rămas fără gaze / Ilustrație: DCBusiness
Tiraspolul a rămas fără gaze / Ilustrație: DCBusiness
Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova se află în dificultate după oprirea miercuri a livrării de gaz rusesc către Europa via Ucraina, a anunţat guvernul de la Chişinău, relatează AFP.

"Regiunea trece printr-o situaţie dificilă" după ce furnizorul local Tiraspoltransgaz "a întrerupt furnizarea de gaze naturale şi căldură, afectând localităţi şi instituţii publice", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, pe reţeaua de socializare Telegram, cerând Rusiei să "oprească şantajul".

Oprirea fluxului de gaz s-a resimţit imediat pe teritoriul preponderent rusofon de aproximativ 450.000 de locuitori, şi unde Rusia are staţionaţi aproximativ 1.500 de militari.

Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost stopată miercuri după expirarea unui acord de tranzit între Rusia şi Ucraina.

Un comunicat de pe site-ul companiei locale de energie afirmă că întreruperile de căldură au intrat în vigoare la ora locală 07.00, dar că unele unităţi, cum ar fi spitalele, au fost exceptate.

Citește și: Gazprom taie gazele către Moldova. Reacția Chișinăului

Compania îi sfătuieşte pe locuitori să se îmbrace călduros, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcon şi să folosească radiatoare electrice.

Aşa-zisul parlament local de la Tiraspol a trimis luna trecută un apel către Kremlin şi parlamentul Federaţiei Ruse de a ajunge la un nou acord cu Ucraina care să permită continuarea livrărilor de gaz. Moscova a spus atunci că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.

Până la expirarea acordului de tranzit al gazului prin Ucraina, Rusia pompa circa 2 mld. m3 de gaz anual către Transnistria unei centrale electrice care furniza energie pentru toată Republica Moldova.

Republica Moldova contestă datoriile la gaze pe care Rusia i le impută, şi acuză Moscova că exploatează dependenţa energetică pentru a destabiliza ţara, ceea ce Rusia neagă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel