Putin iese la atac! Declarația despre care nu știi ce să mai crezi

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
În timp ce la Ryad, delegațiile SUA și Rusiei dezbat viitorul lumii în spatele ușilor închise, Vladimir Putin a considerat oportun să reia unele dintre ideile sale, expuse în repetate rânduri, dar aparent ignorate de lumea civilizată. În acest context, ministrul francez de Externe a apreciat că, pentru prima dată din 1945, Europa s-ar putea confrunta cu un război adevărat. 

Dar ce a spus Putin. Că este „gata” să negocieze cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski „dacă este necesar”. În orice caz, așa a transmis secretarul lui de presă, Dmitri Peskov, omul care are obiceiul de a se exprima cât se poate de ambiguu. Este adevărat că, în ultimele luni, mai precis din momentul în care victoria lui Donald Trump în alegerile americane de anul trecut, devenea tot mai certă, Putin a repetat că nu respinge negocierile și că este dispus să-l întâlnească pe omologul său de la Kiev. 

Problema legitimității lui Zelenski

Dar întotdeauna afirmația lui a fost urmată de un dar... „Putin însuși a declarat că, dacă va fi necesar, este pregătit să negocieze cu Zelenski, însă cadrul juridic al acordurilor trebuie discutat ținând cont de realitățile actuale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Aluzie clară la ceea ce Moscova consideră lipsa de „legitimitate” a președintelui ucrainean, al cărui mandat a expirat oficial în mai 2024. 

Și aici lucrurile se încurcă. Problema este că, deși legea marțială, în vigoare în Ucraina din februarie 2022, împiedică organizarea de alegeri, Constituția Ucrainei nu are nici o prevedere care să prelungească automat, într-un asemenea context, mandatul președintelui. Este chichița de care se agață Kremlinul când afirmă că, de fapt, Zelenski este un președinte ilegitim și că semnătura lui pe orice acord de pace poate fi oricând pusă sub semnul întrebării. Speculații în stilul Kremlinului. Dar persistă întrebarea: ce a vrut, de fapt, să transmită Putin?  

Ucraina poate adera la UE, dar nu și la NATO

Pe de altă parte, tot prin vocea lui Peskov, Rusia a recunoscut „dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, dar a reafirmat opoziția sa fermă față de o eventuală aderare la NATO. O teză repetată obsesiv de Putin până la un moment dat, chiar și în primul an de război, care va împlini curând trei ani de când a fost declanșat de același Putin. 

„În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, aceasta este decizia suverană a fiecărei țări”, a afirmat Dmitri Peskov. „Nimeni nu are dreptul să dicteze altui stat ce trebuie să facă”, a adăugat el. Totuși, a subliniat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, „situația este complet diferită când vine vorba de securitate și de alianțe militare. Poziția noastră este bine cunoscută și rămâne neschimbată.”

Războiul ar putea ajunge în Europa

În acest context, premierul francez François Bayrou a avertizat asupra riscului extinderii conflictului în Europa. „Pentru prima dată din 1945, războiul poate ajunge pe teritoriul european, în jurul nostru”, a declarat Bayrou, citat de BFMTV. „Ne aflăm într-un context similar cu anii ’30, cu pericole majore care se apropie de noi, iar întâlnirea de la Paris, organizată la Palatul Élysée, nu a reușit să le îndepărteze”, a mai spus oficialul francez.

Bayrou a adăugat că asistăm la o alianță „de neconceput” între Vladimir Putin și Donald Trump, o colaborare care riscă să marginalizeze Europa chiar pe propriul său teritoriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu

pixel