Putin îi trimite pe ruși să vâneze dolari pe piața neagră
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Valoare reală a rublei este departe de ce arată Banca Centrală a Rusiei
Valoare reală a rublei este departe de ce arată Banca Centrală a Rusiei
Pe măsură ce cursul de schimb oficial al rublei se separă de valoarea sa reală pe piață, dolarii devin din ce în ce mai greu de găsit. 

Rușii de rând care vor să își protejeze banii au plecat într-o cursă nebună și riscantă de a găsi dolari. Printre soluțiile găsite este și o schemă care implică o combinație între piața neagră și tehnologie.

Printr-o aplicație de mesagerie se pot transfera ruble electronic după care solicitantul primește un cod de bare care trebuie scanat la o cutie de depozitare dintr-un mall unde se află dolarii.

Băncile fie nu au valută străină, fie, dacă au, o vând la un curs prost astfel că cei care sunt dispuși să riște merg pe varianta pieței negre

Războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a pus economia pe calea celei mai puternice contracții din ultimele decenii, notează Bloomberg. Dar moneda rusă a crescut cu aproximativ 25% față de dolarul american de când a început invazia, oferindu-i titlul incompatibil de cel mai bun performer la nivel global. 

În timp ce acest lucru i-a permis lui Putin să se laude că "Blitzkrieg-ul" de sancțiuni al Occidentului a eșuat, rușii obișnuiți nu pot profita de puterea monedei. Fluxurile de petrol și controalele de capital au deformat cursul oficial, iar rubla este cu aproximativ 20% mai slabă la punctele de schimb și pe piața neagră - amintindu-le multor ruși de predecesorul său sovietic.

Prețul gazelor, în scădere. UE, nou plan pentru plata gazelor rusești

Reguli și restricții dure a dus la înflorirea bișniței cu valută

Conform celor mai recente reguli impuse de banca centrală a Rusiei, creditorii pot vinde doar dolari și euro pe care i-au primit începând cu 9 aprilie. Persoanele fizice pot retrage valută forte, dar numai din conturile deschise înainte de 9 martie și nu mai mult de echivalentul a 10.000 de dolari. Limita pentru transportul fizic de numerar atunci când se merge în străinătate este, de asemenea, de 10.000 de dolari.

Într-un ecou al schimbătorilor de bani ilegali care operau la sfârșitul perioadei sovietice, intermediarii care lucrează în cârdășie cu angajații băncilor atrag cumpărătorii cu rate care le depășesc pe cele oficiale afișate în casele de schimb valutar. 

Ca și în trecut, există întotdeauna pericolul de a pleca cu bancnote false. 

Luni, băncile vindeau dolari în medie cu 20% mai mult decât prețul rublei cotat la Bursa de la Moscova, potrivit unui sondaj realizat de site-urile financiare RBC și Banki.ru în rândul a aproximativ 70 de bănci și puncte de schimb din Moscova. Cursurile de pe piața neagră afișate în canalele de schimb valutar de pe aplicațiile de mesagerie variau între 73 de ruble și 75 de ruble la Moscova, în timp ce rubla a închis luni la 63,4 pentru un dolar la Bursa de la Moscova. 

Poate că este departe de diferența uriașă dintre cursurile oficiale și cele de pe piața neagră dintr-o țară precum Zimbabwe, dar discrepanța din Rusia reflectă realitatea unei economii care nu a fost niciodată atât de izolată în istoria sa post-sovietică.  

Sancțiunile care separă Rusia de sistemul bancar mondial și controalele de urgență ale capitalului în țară blochează importurile și fac imposibilă fuga de capital pe scară largă. În același timp, sancțiunile internaționale au fost elaborate cu grijă pentru a permite țărilor să continue să cumpere petrolul, gazele și alte produse de bază ale Rusiei, menținând miliarde de dolari care intră în fiecare săptămână în visteria Kremlinului.

Banca Rusiei a recunoscut în ultimul său raport monetar că sancțiunile au transformat, în esență, cursul într-o expresie contondentă a balanței comerciale a țării. 

Pe măsură ce embargoul asupra petrolului și gazelor naturale impus de guvernele europene va intra în vigoare la sfârșitul anului 2022, experții preconizează că rubla se va prăbuși cu 10% până la sfârșitul anului și cu încă 20% până la sfârșitul anului 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel