Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Putin lansează critici și amenințări
Putin a adresat aceste remarci oficialilor militari în timp ce Rusia a făcut presiuni pentru un răspuns urgent al SUA și NATO la propunerile pe care le-a făcut săptămâna trecută pentru un set obligatoriu de garanții de securitate din partea Occidentului.
"Ceea ce face SUA în Ucraina este la ușa noastră... Iar ei ar trebui să înțeleagă că nu mai avem unde să ne retragem. Ei cred că vom privi nepăsători?", a spus Putin.
"Dacă linia agresivă a colegilor noștri occidentali continuă, vom lua măsuri de răspuns tehnico-militare adecvate și vom reacționa dur la pașii neprietenoși".
Putin nu a precizat natura acestor măsuri, dar formularea sa a reflectat-o pe cea folosită anterior de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, care a avertizat că Rusia ar putea redesfășura rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa ca răspuns la ceea ce consideră a fi planuri ale NATO de a face același lucru.
Rusia respinge acuzațiile ucrainenilor și ale SUA potrivit cărora ar putea pregăti o invazie a Ucrainei încă de luna viitoare, prin zeci de mii de soldați ruși aflați la graniță.
Aceasta spune că are nevoie de promisiuni din partea Occidentului - inclusiv o promisiune de a nu desfășura activități militare NATO în Europa de Est - deoarece securitatea sa este amenințată de legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu alianța occidentală și de posibilitatea ca rachetele NATO să fie desfășurate împotriva sa pe teritoriul ucrainean.
Rusia mobilizează rezerviștii? Experții sunt îngrijorați și nu din cauza tancurilor
Tancurile ucrainene mai performate decât ale rușilor?
Ambițiile lui Putin ne aruncă în cel mai distrugător război Analiză
Președintele Ucrainei, Volodymr Zelenskiy, a declarat vineri că este pregătit să se întâlnească cu Rusia pentru "discuții directe, tête-à-tête, nu contează în ce format". Însă Moscova a declarat în repetate rânduri că nu vede rostul unei astfel de întâlniri fără o claritate în ceea ce privește ordinea de zi.
O declarație a Kremlinului a precizat că Putin a subliniat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele francez Emmanuel Macron, că reconvocarea grupului celor patru puteri din Normandia - care reunește liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei - ar necesita pași concreți din partea Kievului pentru a pune în aplicare acordurile de pace existente. Ucraina spune că Rusia și reprezentanții săi sunt cei care refuză să se angajeze.
În contextul în care puterile occidentale doresc să arate Rusiei că sunt solide în sprijinul Ucrainei și al NATO, noul cancelar german Olaf Scholz a vorbit, de asemenea, la telefon cu Putin.
Aprovizionarea SUA
Karen Donfried, principala diplomată a Departamentului de Stat al SUA pentru Europa, într-un briefing cu reporterii, a declarat că Washingtonul este pregătit să se angajeze cu Moscova prin trei canale - bilateral, prin Consiliul NATO-Rusia, care s-a reunit ultima dată în 2019, și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Între timp, a spus ea, Statele Unite vor continua să trimită echipamente și provizii militare în Ucraina în săptămânile și lunile următoare - un lucru care a antagonizat Moscova.
"Așa cum președintele Biden i-a spus președintelui Putin, în cazul în care Rusia va continua să invadeze Ucraina, vom furniza materiale defensive suplimentare ucrainenilor, în plus față de cele pe care suntem deja în curs de a le furniza", a spus ea.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța va încerca să poarte discuții semnificative cu Moscova la începutul anului viitor.
Acuzații de acțiuni provocatoare din partea rușilor
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că peste 120 de contractori militari privați din SUA sunt activi în estul Ucrainei, unde trupele ucrainene luptă din 2014 împotriva separatiștilor susținuți de Rusia, și a spus că aceștia pregătesc o "provocare" care implică substanțe chimice.
El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmației, pe care purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a descris-o ca fiind "complet falsă".
De-a lungul crizei, Rusia a oscilat între o retorică dură, apeluri la dialog și avertismente sumbre, Ryabkov comparând în mod repetat situația cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a fost în pragul unui război nuclear.
Multe dintre solicitările sale, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la NATO și retragerea trupelor americane și a altor aliați din Europa de Est, sunt considerate de Washington și de partenerii săi ca fiind nefezabile.
Dar respingerea lor din start ar risca să închidă orice spațiu de dialog și să alimenteze și mai mult criza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...