Rubla s-a prăbușit la un minim record în săptămânile de după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, înainte ca Moscova să impună controale similare de capital care au dus la o revenire la un maxim al ultimilor șapte ani.
Dar moneda a urmat un curs constant descendent în acest an, sub presiunea ieșirilor de capital, a scăderii exporturilor și a redresării importurilor.
"Astăzi, rubla se va întări... până la sfârșitul anului vom vedea rubla la 88-92 (pentru un dolar)", a declarat Evgheni Kogan, profesor la Școala Superioară de Economie din Rusia.
La ora 1150 GMT, rubla era cu 3,2% mai puternică față de dolar, la 97,00, după ce anterior a ajuns la 96,4550, cel mai ridicat nivel din 27 septembrie.
Kogan a avertizat, totuși, că până în 2025-2026 companiile vor forma planuri bazate pe un curs al rublei de 100-105.
Rubla a câștigat 3,4% față de euro, ajungând la 102,95, și 3,1% față de yuan, la 13,29.
Directorul general al celui mai mare creditor din Rusia, Sberbank, German Gref, a declarat că se așteaptă ca rubla să ajungă la aproximativ 90 pentru un dolar.
"Dacă parametrii bunurilor noastre de export rămân aceiași ... este posibilă încă o oarecare întărire", a declarat acesta, citat de agenția de știri TASS. "Cursul de schimb regulat, fundamental, este astăzi de 85-90 pentru un dolar".
Guvernul a anunțat miercuri că Putin a semnat un decret prin care reintroduce controlul capitalului pentru o listă nedezvăluită de firme exportatoare, o măsură care a fost luată în calcul de când rubla s-a prăbușit cu trei cifre în august.
Prăbușirea a forțat banca centrală să majoreze de urgență rata dobânzii cu 350 de puncte de bază, dar rubla nu a reușit să se redreseze semnificativ, slăbind săptămâna aceasta până la un minim al ultimelor 18 luni de 102,3450.
Semn de disperare
Guvernul a precizat că noile controale de capital vor dura șase luni și vor impune companiilor să prezinte planuri Băncii Rusiei și Rosfinmonitoring, agenția de monitorizare financiară a Rusiei, care se vor asigura că acestea se conformează.
"Scopul principal al acestor măsuri este de a crea condiții pe termen lung pentru creșterea transparenței și predictibilității pieței valutare, reducând oportunitatea speculațiilor valutare", a declarat prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov.
Banca centrală a aprobat măsurile, o schimbare de poziție, după ce anterior a avertizat asupra ineficienței controalelor valutare. Joi, banca a declarat că măsurile vor îmbunătăți lichiditatea și vor reduce volatilitatea pe termen scurt.
"Rubla este și mai puțin tranzacționabilă pentru investitorii străini după ce Rusia a reimpus unele controale de capital", a declarat Piotr Matys, analist senior FX la In Touch Capital Markets.
"Această decizie poate fi interpretată cel puțin de unii participanți pe piață ca un semn de disperare pentru a stabiliza rubla".
Totul depinde de cât de rigide și eficiente sunt implementate controalele, a declarat Dmitri Polevoy, șeful departamentului de investiții de la Locko-Invest.
"Participarea Rosfinmonitoring ne permite să contăm pe "succes"", a spus el. "Dar există în continuare ieșiri de capital".
Țițeiul Brent, o referință globală pentru principalul export al Rusiei, a crescut cu 1,4%, la 87,03 dolari pe baril.
Acțiunile rusești au fost mixte, indicele RTS, denominat în dolari, a crescut cu 2,1%, la 1.026,3 puncte, în timp ce indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a scăzut cu 1%, la 3.161,0 puncte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...