Putin s-a dus în China cu servietele nucleare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin și ofițerii care duc valizele nucleare ale liderului de la Kremlin / Captură Video
Vladimir Putin și ofițerii care duc valizele nucleare ale liderului de la Kremlin / Captură Video
Imagini rare au fost difuzate miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Beijing însoţit de ofiţeri purtând aşa-numita servietă nucleară care poate fi folosită pentru a ordona un atac nuclear, relatează Reuters.

După o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, Putin a fost filmat îndreptându-se spre o altă întâlnire, înconjurat de agenţi de securitate, în urma lui mergând doi ofiţeri de marină ruşi, fiecare ducând câte o servietă. O cameră de filmat se fixează pe una din serviete.

Servieta nucleară a Rusiei este purtată în mod tradiţional de un ofiţer de marină. Cunoscută sub numele de "Ceghet" (după Muntele Ceghet din Munţii Caucaz), servieta se află în permanenţă cu preşedintele rus, dar este rareori filmată.

"Există anumite valize fără care nicio călătorie a lui Putin nu este completă", au declarat corespondenţi ai agenţiei oficiale de presă RIA Novosti, acreditaţi la Kremlin, într-o postare pe Telegram sub imaginile respective.

Într-o altă înregistrare video, Putin iese de la o întâlnire la Beijing cu ofiţerii de marină filmaţi din nou în urma lui, preşedintele rus schiţând un rictus în timp ce coboară nişte scări.

Preşedintele american are şi el un astfel de dispozitiv - numit "fotbal nuclear". Valiza conţine codurile pe care preşedintele le-ar folosi pentru a autentifica un ordin de lansare a rachetelor nucleare în cazul în care nu s-ar afla la Casa Albă.

Războiul din Ucraina a crescut tensiunile între Moscova şi Washington la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze în 1962, în timp ce China încearcă să-şi consolideze arsenalul nuclear pentru a corespunde statutului său de superputere emergentă.

Duma de Stat din Rusia a adoptat definitiv, miercuri, legea de revocare a ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare.

În esenţă, servieta reprezintă un instrument de comunicare securizat care face legătura între preşedinte rus şi conducerea militară a ţării, iar cu forţele de rachete prin intermediul reţelei electronice de comandă şi control extrem de secretă "Kazbek". Kazbek sprijină un alt sistem cunoscut sub numele de "Kavkaz".

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, are şi el o servietă nucleară şi ar putea avea una şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Imaginile difuzate de canalul de televiziune al armatei ruse Zvezda în 2019 au arătat ceea ce a spus că este una dintre serviete cu o serie de butoane. Într-o secţiune numită "command" există două butoane: un buton alb "launch" (lansare) şi un buton roşu "cancel" (anulare). Servieta este activată de o cartelă specială, potrivit Zvezda.

Putin, vizat de un mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, efectuează o vizită la Beijing în a doua sa călătorie cunoscută în afara spaţiului ex-sovietic de la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel