Qatar Airways și Airbus se vor duela în instanță din cauza unei vopsele

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O poveste care durează deja de ceva timp
O poveste care durează deja de ceva timp
Airbus și Qatar Airways se îndreaptă spre un proces, după ce un judecător britanic a acordat companiei aeriene un calendar relativ rapid, într-o dispută acerbă privind contractele și siguranța.

Judecătorul a declarat în fața Înaltei Curții din Londra că există un "interes public" în ceea ce privește rezultatul litigiului, în urma căruia transportatorul din Golful Persic a pus la îndoială siguranța a aproximativ 20 de avioane A350 de cursă lungă, reținute la sol din cauza unor defecte apărute la pelicula de protecție.

Airbus a recunoscut că aceste și alte avioane suferă de eroziunea suprafețelor date cu o vopsea specială și a stratului de protecție împotriva fulgerelor, dar insistă că acestea sunt sigure. "Nu am absolut nicio îndoială că acest caz ar trebui să se judece cât mai curând posibil", a declarat judecătorul David Waksman, susținând solicitarea companiei aeriene de a avea un proces rapid.

Cu toate acestea, el a respins cererea Qatar Airways de a împărți procesul în două părți pentru a permite Airbus să efectueze o analiză tehnică mai amănunțită, ceea ce producătorul de aeronave spune că a făcut deja. De asemenea, el a refuzat să ordone Airbus să înceteze în mod oficial încercarea de a livra mai multe A350 către Qatar Airways sau să se abțină de la revânzarea aeronavelor nelivrate, în timp ce litigiul se prelungește.

Decizia procedurală înseamnă că Airbus este liber să încerce să declanșeze clauzele de plată pe măsură ce sunt construite mai multe aeronave. De asemenea, compania ar putea încerca să vândă avioanele A350 pe care Qatarul le-a respins unor transportatori precum Air India, despre care surse din industrie spun că ar putea deveni cumpărător.

Citește și Qatar Airways târăște Airbus în sala de judecată! Nu-i convine vopseaua

Clauzele se numără printre miile de documente confidențiale care vor fi analizate la microscop în timpul procesului, în timp ce doi dintre cei mai puternici jucători din industrie se vor confrunta în fața instanței. Qatar Airways a pus sub semnul întrebării protecția avionului împotriva loviturilor de trăsnet, evenimente care se întâmplă la avioanele comerciale cam o dată pe an, și a dat în judecată Airbus pentru daune de 1 miliard de dolari pentru avioanele rămase la sol.

Airbus a intentat un proces pentru rambursarea creditelor de milioane de dolari acordate la vânzarea avioanelor și a acuzat Qatar că refuză să ia avioane pentru a combate supracapacitatea.

Cu excepția cazului în care nu se ajunge la o înțelegere amiabilă, se așteaptă ca procesul complet să cuprindă atât contractele A350, cât și contractele A321neo și să analizeze deciziile tehnice și comerciale care datează de la acordul Qatar Airways de a face din A350 cel mai mare client al său, în 2007.

Divorțul public a stârnit îngrijorări în privat din partea unor înalți oficiali din Qatar și Franța, unde Airbus are sediul, dar până acum niciun stat nu a intervenit direct, au declarat diplomații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel