Bogdan Chirițoiu: De ce România nu este văzută ca un partener egal în Europa?
În cadrul dezbaterii organizate...
Racheta Kairos, o rachetă mică cu combustibil solid fabricată de Space One din Japonia, a explodat la scurt timp după lansarea inaugurală miercuri, în timp ce firma încerca să devină prima companie japoneză care plasează un satelit pe orbită, relatează Reuters.
Racheta de 18 metri a explodat la câteva secunde după decolare, la 11:01 a.m. (0201 GMT), lăsând în urmă un nor mare de fum, un incendiu, fragmente ale rachetei și stropi de apă de stingere a incendiilor lângă rampa de lansare, vizibili în fluxurile media locale în direct.
Space One a declarat că "a întrerupt zborul" după lansare, de pe vârful peninsulei muntoase Kii din vestul Japoniei, și investighează datele de zbor.
Shuhei Kishimoto, guvernatorul guvernului local Wakayama, le-a spus reporterilor după ce a fost informat de Space One că o problemă a declanșat sistemul autonom de întrerupere a zborului. Nu a specificat care a fost problema. Nu au fost înregistrate răniri în apropierea rampei de lansare, iar incendiul a fost stins, a adăugat Kishimoto.
Space One a declarat că lansarea este puternic automatizată, inclusiv funcția de întrerupere a zborului, și necesită aproximativ o duzină de personal la centrul de control de la sol.
Kairos a transportat un satelit experimental al guvernului care poate înlocui temporar sateliții de informații aflați în orbită în cazul în care aceștia devin inactivi.
Space One planificase lansarea pentru sâmbătă, dar a amânat-o după ce o navă a intrat în zona maritimă restricționată din apropiere.
Cu toate că Japonia este un jucător relativ mic în cursa spațială, dezvoltatorii japonezi de rachete se grăbesc să construiască vehicule mai ieftine pentru a captura cererea în creștere pentru lansările de sateliți din partea guvernului său și a clienților globali.
Space One, cu sediul în Tokyo, a fost înființată în 2018 de un consorțiu de companii japoneze: Canon Electronics 7739.T, unitatea de inginerie aerospațială a IHI 7013.T, firma de construcții Shimizu 1803.T și Banca de Dezvoltare a Japoniei, sprijinită de stat. Două dintre cele mai mari bănci din Japonia, Mitsubishi UFJ 8306.T și Mizuho 8411.T, dețin de asemenea participații minoritare.
Acțiunile Canon Electronics au scăzut cu până la 13%, în timp ce acțiunile IHI au fost în scădere cu până la 2% după lansarea eșuată de miercuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul dezbaterii organizate...
Ministrul Energiei a scris,...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
De ce economia europeană este mai puțin performantă...
O greșeală care a costat enorm.
Este un nou proiect de reformă, potrivit Reuters.
„Statele Unite vor ridica un...
Executivul s-a reunit astăzi...
România a avut în decembrie...
Guvernul promite venituri mai...
Reducerile de cheltuieli vizate...
Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern.
Veniturile bugetare au...
Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...
Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...
Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la...
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...
Unde îți poți cumpăra...
România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...
Decizia, publicată recent în...
De data aceasta este vorba despre hidrocarburi.
Președintele Donald Trump s-a luat din nou de europeni,...
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...
Astăzi puteți afla ultimele...
Banca Națională a României a...
„Ceasul tarifelor vamale...
O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...
Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...
Ministrul Investițiilor și...
În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...