Și vorbim despre avioane, rachete, drone și submarine, la care mai trebuie adăutate și armele nucleare. Forțele aeriene dețin escadroane de avioane F-15 și F-16 capabile să străbată cei 1.600 până la 2.000 de km care separă cele două țări. Ar putea acoperi aproape întreg teritoriul iranian datorită avioanelor-cisternă.
Israelul a cumpărat, de asemenea, și F-35, avioniș invizibil american de ultimă generație care poate trece neobservat de majoritatea radarelor din lume. Pentru a profita de acest avantaj, israelienii au adăugat rezervoare de combustibil de unică folosință, pentru a extinde raza de acțiune a acestor aparate, permițându-le în același timp să rămână discrete.
Arsenalul israelian include și rachete de tip Jericho cu o rază de acțiune de câteva mii de kilometri. Pe mare, statul evreu are cinci submarine diesel din clasa „Dauphin” de fabricație germană, înarmate cu rachete.
„Triada nucleară”
De mai bine de o jumătate de secol, Israelul refuză să confirme că are arsenal nuclear, declarând de fiecare dată că statul evreu „nu va fi primul care va introduce arme de distrugere în masă în regiune”. Dar, conform diferitelor institute de studii militare din întreaga lume, Israelul dispune de 80 până la 400 de focoase nucleare, precum și bombe cu neutroni.
Hackeri
Atacurile cibernetice sunt, de asemenea, arme formidabile. În decembrie, hackeri misterioși au paralizat trei sferturi din benzinăriile iraniene, provocând blocaje uriașe în republica islamică. În 2020, cel mai mare port al Iranului, Bandar Abbas, al cărui sistem IT fusese sabotat, a fost cuprins de haos timp de câteva zile. Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru aceste operațiuni, dar experții cibernetici îl consideră principalul suspect.
Nu în cele din urmă, Mossad-ul poate răsturna situații. În trecut, mai mulți oameni de știință au fost uciși. Inclusiv Mohsen Fakhrizadeh, considerat un Robert Oppenheimer iranian, împușcat în 2020 pe o șosea din apropierea Teheranului de un comando misterios. Specialiștii în rachete au fost, de asemenea, victime ale unor atentate cu mașini-capcană în apropierea caselor sau a locurilor de muncă.
În 2018, Benjamin Netanyahu a arătat cu mândrie presei zeci de mii de dischete din arhivele secrete ale programului nuclear iranian, pe care agenții Mossad au reușit să le confisce dintr-o clădire din suburbiile Teheranului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...