"Am declarat deja că, dacă nu vor fi amplasate rachete americane cu rază medie și scurtă de acţiune în Europa, atunci nici noi nu le vom instala pe ale noastre. Dar dacă astfel de rachete vor apărea, le vom amplasa şi noi", a spus Gruşko, fost ambasador al Rusiei la NATO.
"Acele state care astăzi literalmente luptă pentru o prezenţă militară americană sporită și, sub o formă sau alta, pentru statutul de 'ţări din prima linie', am în vedere Polonia şi ţările baltice, ar trebui să înţeleagă toate riscurile unei astfel de opţiuni în materie de securitate proprie şi a aliaţilor lor", a afirmat ministrului adjunct de externe rus.
Întrebat dacă Rusia ar putea redisloca arme nucleare tactice în apropiere de graniţele UE dacă va fi luată o decizie de transfer al armelor nucleare tactice americane din Germania în Polonia, Gruşko a răspuns: "Se vor lua toate măsurile necesare". "Dacă vom vedea că există un plan concret sau vom observa pregătiri în acest sens, vom lua toate măsurile de precauţie necesare, inclusiv militare, pentru a ne asigura securitatea", a adăugat el.
Gruşko a apreciat că la ora actuală în domeniul controlului armelor domneşte haosul. "Da, este haos. Şi SUA se îndreaptă spre acest haos", a opinat el.
Citește și Chifu: Marea GREŞEALĂ a lui Putin. Nu uitaţi acest lucru! VIDEO
În acelaşi timp, înalta oficialitate rusă a exprimat preocuparea Moscovei faţă de interceptările avioanelor de vânătoare ruseşti de către aparatele NATO, în pofida unui acord cu Alianţa Nord-Atlantică cu privire la survolarea apelor internaţionale ale Mării Baltice. Acordul cu NATO referitor la zborurile aviaţiei militare peste Marea Baltică a devenit un "punct luminos în crepusculul" celorlalte relaţii cu Alianţa, dar Moscova este îngrijorată de faptul că avioane de luptă ale NATO mai interceptează încă avioane de vânătoare ruseşti, a declarat Gruşko în interviul apărut pe fragmente pe pagina de internet a Interfax.
"Chiar şi atunci când avioanele noastre urmează acest traseu cu transponderele pornite, ele continuă să fie interceptate de aparatele NATO", susţine ministrul rus, amintind că sub egida Consiliului NATO-Rusia a fost creată o echipă privind securitatea aeriană în regiunea Mării Baltice. "Drept urmare, a fost convenită o rută internaţională care face legătura între Sankt Petersburg şi Kaliningrad, certificată de toate ţările prin care trece", a spus Gruşko.
Tratatul bilateral ruso-american de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) a încetat la 2 august 2019. La început,din pact s-au retras SUA, reproşând Rusiei dezvoltarea unei noi rachete nucleare 9M729 care intra sub incidenţa INF. Rusia a respins acuzaţiile, denunţând amplasarea elementelor scutului antirachetă american în Europa, şi s-a retras şi ea din tratat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...