Radu Popa, avertisment despre iarna viitoare: Nu vreau să alarmăm oamenii, însă va fi mai greu de asigurat stocul de gaze

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Radu Popa
Radu Popa
EXCLUSIV
Deputatul PSD Radu Popa, membru în Comisia pentru industrii şi servicii, dar şi în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a vorbit despre modul în care România a reuşit să treacă testul iernii, în plină criză energetică.

Într-un interviu acordat DC News şi DC Business, expertul în energie Radu Popa a vorbit despre modul în care a reuşit România să treacă de această iarnă şi, totodată, a lansat un avertisment cu privire la iarna următoare. 

"Eram sceptic acum patru-cinci luni asupra modului în care trecem această iarnă, chiar mi-am exprimat îngrijorările la începutul iernii şi au fost unii care m-au criticat, însă preocuparea mea era legitimă în contextul în care o parte din energie trebuia să o importăm. Dar înmagazinarea a fost suficientă şi – cel mai important – vremea. Dumnezeu a ţinut cu noi. Iată că suntem la sfârşitul lunii februarie şi nu am avut încă o perioadă mai lungă de câteva zile de zăpadă şi frig. Ţin minte că au fost doar câteva zile. Mă gândesc cu groază ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut o iarnă ca în copilărie, când zăpada ţinea de la sfârşitul lui octombrie până la sfârşitul lunii martie. (...) Încă avem resurse. Nu ştiu ce vom face în iarna următoare, dar după cum ştiţi la 5 februarie s-a instituit embargoul de gaze din Rusia şi trebuie să ştie cei care ne urmăresc că înmagazinarea făcută în această iarnă are la bază o bună parte din gaze cu sursă rusească. Sunt convins că cei de la Ministerul Energiei, de la Ministerul Economiei, premierul, se gândesc cu toţii la această problemă pentru că va fi o iarnă grea, va fi greu de asigurat stocul. Nu imposibil – nu vreau să alarmăm oamenii – dar spre deosebire de iarna trecută când am avut resursă de gaz rusească, iarna următoare nu vom avea.

Am văzut că ANRE a dat ieri un ordin prin care a instituit obligativitatea înmagazinării de gaz pentru furnizorii din România, cu un calendar foarte precis. La 1 septembrie trebuie să avem 80% din gaz înmagazinat iar la 1 noiembrie trebuie să avem 100% din cantitatea de gaz necesară consumului casnic înmagazinată", a declarat Radu Popa.

VIDEO: 

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel