Astfel că unii producători, depozitari, procesatori și comercianți din domeniul agroalimentar vor fi obligați să raporteze lunar la stat stocurile de produse agricole și alimentare, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament care a trecut și de verificările Curții Constituționale a României (CCR).
Cei care nu se vor conforma noilor reguli riscă amenzi de până la 20.000 de lei.
Măsura se va aplica la trei luni de la oficializarea măsurii. Singurii excepțați de raportare vor fi comercianții care au o activitate mai restrânsă.
Proiectul de lege a ieșit din Parlament în februarie 2023, însă a fost reclamat la CCR. Totuși, judecătorii au respins criticile, astfel că documentul rămâne doar să fie promulgat prin decret de președintele țării pentru a se aplica. Acesta prevede introducerea unei noi raportări pentru firme, care va viza stocurile lunare de produse agricole și alimentare.
„În vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, scrie în document.
În acest sens, Ministerul Agriculturii va trebui să pună la dispoziție un sistem informatic special pentru colectarea datelor transmise de firme, scrie Avocatnet. În același timp, va fi nevoie și de o hotărâre de Guvern care să prevadă metodologia de colectare, centralizare și prelucrare a datelor stocurilor de produse agricole și alimentare, aceasta urmând să fie stabilită, cel puțin teoretic, în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Operatorii economici vizați sunt producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel național și comercianții care activează în prezent în domeniul agroalimentar. Singurele excepții vor fi reprezentate de:
comercianții care dețin structuri de vânzare cu o suprafață de vânzare de până la 400mp, fără spațiile destinate depozitării, păstrării și producției mărfurilor, birourilor și anexelor;
comercianții ambulanți;
comercianții care desfășoară activități de servicii de alimentație publică;
comercianții care desfășoară activități de comercializare în zone publice.
Lista produselor
Furnizarea lunară de date statistice privind stocurile se va aplica în cazul următoarelor produse:
legume și fructe;
cereale și produse pe bază de cereale;
semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase; leguminoase furajere;
semințe certificate (cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase);
carne și produse din carne, conserve din carne și mixte;
lapte și produse din lapte;
produse de morărit și panificație;
produse prelucrate, procesate, conservate din legume și fructe;
grăsimi și uleiuri;
apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate;
orez;
plante aromatice, sare și condimente;
ceaiuri;
zahăr;
miere;
drojdie.
Cei care nu vor îndeplini noua obligație de raportare vor risca amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei. Amenzile vor putea fi aplicate de persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Agriculturii sau Ministerului Finanțelor. Desigur, sancțiunile vor putea fi aplicate numai după ce raportarea devine funcțională.
Inițiatorii spun că măsura este introdusă din rațiuni de securitate alimentară, având în vedere, printre altele, războiul dus de Rusia în Ucraina și efectele sale secundare în domeniul agroalimentar. „Pe baza datelor statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare centralizate se vor stabili politici publice de subvenționare în sectorul agroalimentar”, este precizat în proiect.
Inițial, măsura urma să fie dată de Guvern prin ordonanță de urgență, conform unui proiect inițiat de Ministerul Agriculturii în martie 2022, dar, deși a avansat pe circuitul guvernamental de avizare, acesta n-a fost adoptat până acum. În paralel, măsura a fost propusă în Parlament tot în martie 2022, dar abia acum urmează să ajungă la Monitorul Oficial. Astfel, probabil că proiectul de lege va fi cel care se va aplica până la urmă, proiectul de OUG fiind abandonat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...