Raportul oficial al AIEA despre centrala nucleară Zarojorie
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Geamuri sparte de fluxul unei explozii la centrala nucelară de la Zaporojie / Foto: AIEA
Geamuri sparte de fluxul unei explozii la centrala nucelară de la Zaporojie / Foto: AIEA
În cel mai recent raport al AIEA despre situația centralei nucleare de la Zaporojie  se spune că joi a avut loc un nou bombardament care a avariat o linie electrică care alimenta cu energie electrică unitatea 6.

Informația a fost furnizată de personalului operativ ucrainean de rang înalt de la fața locului.

Cinci generatoare diesel au început să furnizeze energie electrică acestui reactor după ce conexiunea sa la o linie de rezervă de 150 de kilovolți (kV) a fost întreruptă în timpul bombardamentelor care au avut loc într-o zonă industrială din afara sitului ZNPP. Acestea au funcționat timp de aproximativ o oră și jumătate, în timp ce o sursă alternativă de energie de la alte patru reactoare a fost conectată la unitate, a cărei răcire a miezului a fost menținută în permanență.

Incidentul a subliniat încă o dată situația precară a securității și siguranței nucleare la cea mai mare centrală nucleară din Europa - situată acum într-o zonă de război activ - și, în special, sursele fragile și vulnerabile de energie externă care sunt necesare pentru răcire și pentru alte funcții esențiale de securitate și siguranță nucleară, inclusiv în timpul actualei opriri la rece a tuturor celor șase reactoare ale centralei.

Centrala nucleară ZNPP are la dispoziție doar o singură linie de alimentare externă directă de înaltă tensiune - din cele patru linii de acest fel existente înainte de conflict - iar conexiunea acesteia la unitatea de reactor 6 a fost pierdută în bombardamentele din 21 septembrie. Tot atunci, unitatea a primit temporar energie electrică de la generatoarele sale diesel înainte de a putea accesa din nou energia externă, indirect prin intermediul postului de comutație al unei centrale termice din apropiere și al unei linii de rezervă de 150 kV. Această linie de 150 kV a fost cea care a fost avariată ieri, provocând a doua întrerupere a alimentării cu energie electrică a acestui reactor în puțin peste două săptămâni.

"Din nou și din nou, operatorii curajoși, calificați și experimentați ai centralei găsesc soluții pentru a depăși gravele problem care continuă să apară din cauza conflictului. Cu toate acestea, acesta nu este un mod sustenabil de a administra o centrală nucleară. Există o nevoie urgentă de a crea un mediu mai stabil pentru centrală și pentru personalul său", a declarat directorul general Grossi.

Directorul general s-a aflat ieri la Kiev pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski pe tema situației de la centrala ZNPP și a propunerii AIEA de a crea o zonă de protecție a securității nucleare și a securității în jurul instalației. El se va deplasa în Federația Rusă la începutul săptămânii viitoare pentru consultări suplimentare cu privire la acest plan, cu scopul de a ajunge la un acord și de a-l pune în aplicare cât mai curând posibil.

Menținerea și extinderea prezenței AIEA la centrala ZNPP, patru experți în materie de securitate nucleară, securitate și garanții nucleare ai AIEA au trecut în prima linie și au sosit vineri la centrală pentru a-i înlocui pe cei doi colegi care au rămas și au lucrat la sit începând cu 1 septembrie, când directorul general Grossi s-a deplasat la instalație pentru a stabili Misiunea de sprijin și asistență a AIEA în Zaporojie (ISAMZ). Experții furnizează observații și evaluări independente și imparțiale ale situației de la centrală. Aceștia vor oferi, de asemenea, sprijin pentru zona de protecție a siguranței și securității nucleare, odată ce aceasta va fi convenită.

"Rotația de astăzi subliniază determinarea noastră că AIEA va rămâne la centrală atâta timp cât va fi nevoie de ea. Prezența lor este necesară pentru a ajuta la stabilizarea situației, care rămâne foarte dificilă și volatilă. Le sunt extrem de recunoscător celor doi experți ai noștri care au fost la centrală timp de peste cinci săptămâni și celor patru care se află acum acolo. Este o muncă crucială pe care o fac în circumstanțe foarte dificile și suntem foarte mândri de ei", a declarat directorul general Grossi.

Centrala nucleară de la Zaporojie este controlată de forțele rusești de la începutul lunii martie. În ultimele șapte luni, personalul său operativ ucrainean a lucrat pentru a preveni un accident nuclear în timpul actualului conflict militar, în condiții extrem de dificile, cu bombardamente frecvente la centrală sau în apropierea acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel