Răsturnare de situație: Londra, gata să discute un acord vamal cu UE

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Premierul Keir Starmer / FOTO: Wikipedia
Premierul Keir Starmer / FOTO: Wikipedia
În urmă cu câteva zile era un NU categoric.

Guvernul laburist al Marii Britanii, care a respins, săptămâna trecută, o propunere de acord vamal cu state membre ale UE, a anunțat acum că este dispus să „examineze unele sugestii”, deschizând ușor ușa pentru o posibilă apropiere comercială post-Brexit.

O deschidere din partea UE

La începutul săptămânii trecute, comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, declara pentru BBC, că UE este pregătită să „ia în considerare” integrarea Marii Britanii într-un acord vamal ce reunește o serie de state membre, țări mediteraneene și state din Balcani. Câteva zile mai târziu, ministrul britanic pentru Relațiile post-Brexit cu UE, Nick Thomas-Symonds, respingea această idee, afirmând că Regatul Unit „nu are în plan să adere” la un astfel de acord.

Declarații mai nuanțate din partea guvernului

Ulterior însă, într-un interviu acordat televiziunii Sky News, ministrul britanic de Finanțe, Rachel Reeves, una dintre figurile proeminente ale executivului, a venit cu o abordare mai nuanțată. „A fost foarte interesant să vedem că Maros Sefcovic a sugerat săptămâna aceasta că Marea Britanie ar putea fi binevenită în acest cadru vamal”, a declarat Reeves. Ea a adăugat: „Suntem absolut deschiși să examinăm aceste propuneri, deoarece știm că acordul obținut de guvernul anterior nu funcționează suficient de bine.” Totuși, Reeves nu a oferit detalii suplimentare despre eventualele planuri.

Keir Starmer, încercări de reconciliere cu UE

De la preluarea puterii în urmă cu șase luni, liderul guvernului laburist, Keir Starmer, a făcut eforturi constante pentru a îmbunătăți relațiile cu UE după ani de tensiuni post-Brexit. Cu toate acestea, el a exclus revenirea asupra deciziei de divorț sau reintegrarea în piața unică. Brexitul a complicat schimburile comerciale cu UE, care rămâne principalul partener comercial al Regatului Unit, chiar și în baza acordului de liber schimb existent.

Marea Britanie caută noi parteneriate comerciale

Pe lângă încercările de a îmbunătăți relațiile cu UE, Marea Britanie încearcă să relanseze discuțiile pentru un acord de liber schimb cu fostul președinte american Donald Trump. De asemenea, după Brexit, Regatul Unit a semnat tratate comerciale cu Australia, Noua Zeelandă și Singapore. Negocierile cu India, însă, avansează lent. În decembrie, Marea Britanie s-a alăturat oficial Parteneriatului Trans-Pacific (CPTPP), care cuprinde acum 12 membri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București

pixel