Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Întrebat despre nivelul la care au ajuns dobânzile şi, implicit, ratele românilor, economistul Adrian Negrescu a declarat:
"E un efect al inflaţiei: cu cât vom avea creşteri ale preţurilor mai mari, cu atât vom avea dobânzi mai mari. E un mecanism economic absolut normal care, din păcate, a fost depăşit de realitatea lumii în care trăim. Când domnul Isărescu le spunea băncilor ‘nu mai săriţi calul cu dobânzile’ avea dreptate pentru că, din păcate, s-a ajuns la nişte aberaţii în acest sistem financiar în care, într-adevăr, toate pierderile, toate riscurile legate de inflaţie sunt decontate de către cei care şi-au luat credite, de cei care, din păcate, au avut încredere şi au depus banii la bancă şi veniturile lor au fost erodate de inflaţie, adică de către oamenii simpli şi companii acolo unde creditarea a încetinit foarte mult în ultima vreme.
Băncile sunt câştigătorii acestei perioade dar nu neapărat în volum de credite, cât în cifrele de afaceri. Iar aceste cifre de afaceri sunt un fel de Fata Morgana. Nu mai valorează cifra de afaceri atât de mult cât valora acum trei ani când nu aveam inflaţia aceasta majoră."
"Atât timp cât vom avea o inflaţie dublă faţă de cea din ţările occidentale, să nu ne aşteptăm la scăderea dobânzilor la credite", a mai spus Adrian Negrescu.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 6,38% pe an, de la 6,40% pe an, valoare la care stagnează din data de 14 august 2023, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,47%, de la 6,49% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 6,61%, de la 6,63%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,96% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2023, în urcare faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,94%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.