Ratele românilor. Adrian Negrescu: S-a ajuns la nişte aberaţii. Toate pierderile sunt decontate de către ei
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Într-o intervenţie la România TV, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre ratele uriaşe pe care au ajuns să le plătească românii după majorarea dobânzilor. 

Întrebat despre nivelul la care au ajuns dobânzile şi, implicit, ratele românilor, economistul Adrian Negrescu a declarat: 

"E un efect al inflaţiei: cu cât vom avea creşteri ale preţurilor mai mari, cu atât vom avea dobânzi mai mari. E un mecanism economic absolut normal care, din păcate, a fost depăşit de realitatea lumii în care trăim. Când domnul Isărescu le spunea băncilor ‘nu mai săriţi calul cu dobânzile’ avea dreptate pentru că, din păcate, s-a ajuns la nişte aberaţii în acest sistem financiar în care, într-adevăr, toate pierderile, toate riscurile legate de inflaţie sunt decontate de către cei care şi-au luat credite, de cei care, din păcate, au avut încredere şi au depus banii la bancă şi veniturile lor au fost erodate de inflaţie, adică de către oamenii simpli şi companii acolo unde creditarea a încetinit foarte mult în ultima vreme.

Băncile sunt câştigătorii acestei perioade dar nu neapărat în volum de credite, cât în cifrele de afaceri. Iar aceste cifre de afaceri sunt un fel de Fata Morgana. Nu mai valorează cifra de afaceri atât de mult cât valora acum trei ani când nu aveam inflaţia aceasta majoră."

"Atât timp cât vom avea o inflaţie dublă faţă de cea din ţările occidentale, să nu ne aşteptăm la scăderea dobânzilor la credite", a mai spus Adrian Negrescu.

 

Din aceeaşi categorie: ROBOR la trei luni a coborât marţi la 6,38% pe an

 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 6,38% pe an, de la 6,40% pe an, valoare la care stagnează din data de 14 august 2023, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,47%, de la 6,49% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 6,61%, de la 6,63%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,96% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2023, în urcare faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,94%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...


pixel