Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
În legătură cu ratele românilor, care au crescut foarte mult în ultimele luni, considerați că ar fi o oportună o intervenție a statului în acest caz, eventual printr-un program, cum a fost cel de amânare a ratelor de anul trecut.
”Am avut un program de amânare a ratelor, nu cred că a funcționat, pentru că românii s-au adaptat acestei situații. Fiecare încearcă să-și plătească ratele, dovadă că rata creditelor neperformante este, în România, la un minim record, un fapt care ridică multe semne de întrebare din punctul meu de vedere. Nu înțeleg din ce își plătesc românii ratele în condițiile în care ele au crescut cu 50-60% pentru majoritatea celor care au credite, decât prin prisma faptului că s-au focusat să plătească aceste rate în detrimentul altor cheltuieli. Și se vede acest lucru. Pentru că vânzările din zona alimentară, vânzările din zona de îmbrăcăminte, de încălțăminte, consumul în general a scăzut drastic în România, în lunile ianuarie și februarie, iar în martie se va confirma acest semn de scădere a consumului”, a spus expertul în cadrul emsiunii menționate.
O gură de oxigen
Da, a adăugat Adrian Negrescu, românii își plătesc ratele la bancă, dar ”mă tem că nu o vor putea face la nesfârșit. Dacă va scădea inflația și nu vom reuși, ușor, ușor să reducem dobânda cheie în așa fel încât să lași oamenilor o gură de oxigen, pentru a-și putea plăti mai ușor ratele, s-ar putea să ajungem, la un moment dat, la fundul sacului și nivelul acela de neperformanță să crească. Mă uitam peste un scenariu al Băncii Naționale făcut anul trecut și se estima că de la 3,3% cât era rata creditelor neperformante să se ajungă la 8,8%, în cazul în care aceste dobânzi vor continua să crească.
Recesiune tehnică
Nu cred că vor mai crește, dacă vom reuși să ținem inflația în frâu. Adică vedem indicele IRCC și ROBOR undeva în jur de 7% să fie pe tot parcursul anului, la care se adaugă marja băncii. Iar acolo este o discuție cum putem stăvili această marjă. Acolo Banca Națională ar putea să intervină și măcar să discute cu bancherii pentru a lua puțin din această presiune de pe umerii clienților. În caz contrar, ne putem trezi că economia va intra într-o recesiune tehnică în perioada următoare, care se va traduce prin închiderea a numeroase de societăți, prin disponibilități de personal și, bineînțeles, printr-o creștere a ratei creditelor neperformante”, a avertizat analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...