Armata rusă a folosit pentru prima dată complexele electromagnetice Stupor, un instrument de luptă împotriva aparatelor de zbor fără ucrainene, a anunțat agenția TASS, citând o sursă din cadrul serviciilor de securitate.
Potrivit acesteia echipamentul a fost folosit cu succes, în special în vestul republicii populare Donețk, recunoscută de Rusia. Deci, dacă scrie TASS, care citează servicii de securitate, înseamnă că difuzarea acestei informații a primit undă verde de la Kremlin. În ceea ce privește ”succesul” evocat, prudența nu strică, deși lucrurile nu trebuie subevaluate. Da, Putin se laudă, pentru că opinia publică are nevoie și de astfel de vești, în condițiile în care războiul se prelungește dincolo de orice imaginație. Mai ales în condițiile în care Moscova nu vorbește deloc, dar absolut deloc despre pierderile de vieți omenești suferite de Rusia.
Revenind însă la noua armă folosită de ruși în Ucraina, interlocutorului nenumit al agenției TASS a precizat că respectivele sisteme electromagnetice prezintă o eficiență destul de ridicată și sunt ușor de utilizat. "Prin îndreptarea vizorului către un obiect și printr-o simplă apăsare de buton, Stupor intră în acțiune, semnalul de control dintre operator și dronă fiind bruiat, după care drona ucraineană este neutralizată și aterizată forțat în locul potrivit", a explicat sursa serviciilor de securitate.
Complexul Stupor a fost dezvoltat de Centrul de cercetare și dezvoltări robotice din cadrul Ministerului rus al Apărării. Dispozitivul emite impulsuri electromagnetice și este utilizat pentru a suprima aparatele de zbor fără pilot, inclusiv a celor de tip elicopter. "Stupor" are o rază de acțiune de maxim 2 kilometri.
Între timp, publicația americană Foreign Policy susține că militarii ucraineni au primit mai puțină pregătire în ultimele săptămâni, ceea ce face dificilă utilizarea noilor sisteme de armament occidentale în lupta lor împotriva forțelor armate ruse.
"Dacă militarii ucraineni abia acum învață să folosească sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS și unitățile de artilerie oferite de Occident, pregătirea militară a trupelor președintelui Volodimir Zelenski cam bate pasul pe loc, pentru că instruirea lor trebuie să se coordoneze cu sistemele avansate de luptă, pe care ucrainenii nu le stăpânesc încă”, se arată într-un raport citat de Foreign Policy.
De remarcat că regimul de la Kievul se plânge, de asemenea, că nu a primit unele elemente necesare pentru a utiliza armele: de exemplu, nu a primit un sistem american de control al focului. "Atât oficialii americani, cât și cei britanici <...> insistă asupra faptului că dacă trupele ucrainene primesc prea repede prea multe sau tipuri de arme care ies din diapazonul lor de cunoștințe, toate aceste arme se vor strica", precizează publicația americană.
Citește și Armata Ucrainei s-a retras din Lisiciansk. Ce i-a promis Zelenski lui Putin
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat după căderea oraşului Lisiciansk, ultimul bastion al Kievului în regiunea estică Lugansk, în mâinile ruşilor, că ţara sa ''nu renunţă la nimic'' şi că va reveni în zonele aflate acum sub controlul ruşilor, transmite EFE.
Într-una din recentele înregistrări video postate pe pagina sa de internet, Zelenski se referă la retragerea trupelor Kievului din Lisiciansk după asediul rus care a permis forţelor de invazie să deţină practic controlul asupra întregii regiuni din estul Ucrainei.
''Ucraina nu renunţă la nimic. Şi când cineva acolo la Moscova dă informaţii despre regiunea Lugansk, să-şi amintească relatările şi promisiunile făcute înainte de 24 februarie, în primele zile ale acestei invazii, în primăvară şi acum'', a declarat Zelenski, referindu-se la timpul de care au avut nevoie ruşii pentru a reuşi să controleze această regiune, aproape patru luni. ''Să evalueze în mod real ceea ce au obţinut în tot acest timp şi cât au plătit pentru aceasta. Pentru că rapoartele lor actuale se vor transforma în fum, la fel ca cele de dinainte'', a adăugat preşedintele Zelenski.
Armata ucraineană ''avansează gradual în regiunea Harkov, în regiunea Herson (aflată parţial sub controlul ruşilor) şi pe mare: (insula) Şerpilor este un bun exemplu în acest sens. Va veni ziua când vom spune acelaşi lucru despre Donbas'', a subliniat Zelenski.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...