Războiul din Ucraina: Rușii au folosit o ARMĂ NOUĂ, electromagnetică
Autor: Simona Haiduc | 06 iul 2022, 10:15
Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb
Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb
Ca orice război modern, nici conflictul din Ucraina nu face excepție de la această regulă, el devenind poligon de testare ”în condiții reale” a unor arme noi. Ce a mai aruncat, de acestă dată, în luptă, armata lui Vladimir Putin.  

Armata rusă a folosit pentru prima dată complexele electromagnetice Stupor, un instrument de luptă împotriva aparatelor de zbor fără ucrainene, a anunțat agenția TASS, citând o sursă din cadrul serviciilor de securitate.

Potrivit acesteia echipamentul a fost folosit cu succes, în special în vestul republicii populare Donețk, recunoscută de Rusia. Deci, dacă scrie TASS, care citează servicii de securitate, înseamnă că difuzarea acestei informații a primit undă verde de la Kremlin. În ceea ce privește ”succesul” evocat, prudența nu strică, deși lucrurile nu trebuie subevaluate. Da, Putin se laudă, pentru că opinia publică are nevoie și de astfel de vești, în condițiile în care războiul se prelungește dincolo de orice imaginație. Mai ales în condițiile în care Moscova nu vorbește deloc, dar absolut deloc despre pierderile de vieți omenești suferite de Rusia. 

Revenind însă la noua armă folosită de ruși în Ucraina, interlocutorului nenumit al agenției TASS a precizat că respectivele sisteme electromagnetice prezintă o eficiență destul de ridicată și sunt ușor de utilizat. "Prin îndreptarea vizorului către un obiect și printr-o simplă apăsare de buton, Stupor intră în acțiune, semnalul de control dintre operator și dronă fiind bruiat, după care drona ucraineană este neutralizată și aterizată forțat în locul potrivit", a explicat sursa serviciilor de securitate. 

Complexul Stupor a fost dezvoltat de Centrul de cercetare și dezvoltări robotice din cadrul Ministerului rus al Apărării. Dispozitivul emite impulsuri electromagnetice și este utilizat pentru a suprima aparatele de zbor fără pilot, inclusiv a celor de tip elicopter. "Stupor" are o rază de acțiune de maxim 2 kilometri. 

Între timp, publicația americană Foreign Policy susține că militarii ucraineni au primit mai puțină pregătire în ultimele săptămâni, ceea ce face dificilă utilizarea noilor sisteme de armament occidentale în lupta lor împotriva forțelor armate ruse.

"Dacă militarii ucraineni abia acum învață să folosească sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS și unitățile de artilerie oferite de Occident, pregătirea militară a trupelor președintelui Volodimir Zelenski cam bate pasul pe loc, pentru că instruirea lor trebuie să se coordoneze cu sistemele avansate de luptă, pe care ucrainenii nu le stăpânesc încă”, se arată într-un raport citat de Foreign Policy. 

De remarcat că regimul de la Kievul se plânge, de asemenea, că nu a primit unele elemente necesare pentru a utiliza armele: de exemplu, nu a primit un sistem american de control al focului. "Atât oficialii americani, cât și cei britanici <...> insistă asupra faptului că dacă trupele ucrainene primesc prea repede prea multe sau tipuri de arme care ies din diapazonul lor de cunoștințe, toate aceste arme se vor strica", precizează publicația americană. 

Citește și Armata Ucrainei s-a retras din Lisiciansk. Ce i-a promis Zelenski lui Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat după căderea oraşului Lisiciansk, ultimul bastion al Kievului în regiunea estică Lugansk, în mâinile ruşilor, că ţara sa ''nu renunţă la nimic'' şi că va reveni în zonele aflate acum sub controlul ruşilor, transmite EFE.

Într-una din recentele înregistrări video postate pe pagina sa de internet, Zelenski se referă la retragerea trupelor Kievului din Lisiciansk după asediul rus care a permis forţelor de invazie să deţină practic controlul asupra întregii regiuni din estul Ucrainei.

''Ucraina nu renunţă la nimic. Şi când cineva acolo la Moscova dă informaţii despre regiunea Lugansk, să-şi amintească relatările şi promisiunile făcute înainte de 24 februarie, în primele zile ale acestei invazii, în primăvară şi acum'', a declarat Zelenski, referindu-se la timpul de care au avut nevoie ruşii pentru a reuşi să controleze această regiune, aproape patru luni. ''Să evalueze în mod real ceea ce au obţinut în tot acest timp şi cât au plătit pentru aceasta. Pentru că rapoartele lor actuale se vor transforma în fum, la fel ca cele de dinainte'', a adăugat preşedintele Zelenski.

Armata ucraineană ''avansează gradual în regiunea Harkov, în regiunea Herson (aflată parţial sub controlul ruşilor) şi pe mare: (insula) Şerpilor este un bun exemplu în acest sens. Va veni ziua când vom spune acelaşi lucru despre Donbas'', a subliniat Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?