Războiul Europei cu giganții din industria tehnologiei. Cine învinge

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grafică: Oana Pavelescu / DCBusiness
Grafică: Oana Pavelescu / DCBusiness
Desantul procurorilor francezi la unul dintre sediile din Franța a companiei Nvidia, un gigant din domeniul tehnologiei, este cea mai recentă acțiune dintr-o serie de astfel de mișcări întreprinse de autoritățile europene de reglementare împotriva marilor companii din din industria tehnologiei.

Iată câteva dintre acțiunile întreprinse de autoritățile europene de supraveghere pentru a ține sub observație marile companii de tehnologie.

Uniunea Europeană

Microsoft a declarat în august că va separa aplicația de chat și video Teams de produsul Office, în încercarea de a evita o posibilă amendă antitrust din partea UE, la o lună după ce Comisia Europeană a lansat o investigație privind asocierea dintre Office și Teams, notează Reuters.

Meta Platforms s-a oferit în iulie să limiteze utilizarea datelor publicitare ale concurenților pentru serviciul său de anunțuri online Facebook Marketplace, în încercarea de a soluționa o investigație antitrust a UE, dar autoritățile de reglementare au respins oferta, au declarat persoane familiare cu această chestiune.

În luna mai, Meta a fost sancționată cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro de către principala autoritate de reglementare a UE în materie de confidențialitate pentru modul în care a gestionat informațiile despre utilizatori și a primit cinci luni pentru a înceta să mai transfere datele utilizatorilor în Statele Unite.

În iunie, autoritățile de reglementare din UE au declarat că Google, deținut de Alphabet, ar putea fi nevoit să vândă o parte din activitățile sale de tehnologie publicitară pentru a răspunde preocupărilor legate de practicile anticoncurențiale, amenințând compania cu cea mai dură sancțiune de reglementare de până acum.

Anul trecut, autoritatea de supraveghere a concurenței din UE a acuzat Apple că a restricționat accesul rivalilor la tehnologia sa de tip "tap-and-go", NFC, utilizată pentru portofelele mobile, îngreunând astfel dezvoltarea de servicii concurente pe dispozitivele Apple. De atunci, autoritățile de reglementare și-au continuat investigația.

În decembrie 2022, Amazon a soluționat trei anchete antitrust după ce a răspuns preocupărilor UE privind utilizarea datelor vânzătorilor.

În septembrie, UE a ales 22 de așa-numite servicii de "gatekeeper" gestionate de Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft și ByteDance, proprietarul TikTok, acordându-le șase luni pentru a se conforma dispozițiilor amplei sale legi privind piețele digitale (DMA).

Marea Britanie

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul comunicațiilor a declarat în aprilie că va solicita autorității britanice de supraveghere a concurenței să investigheze Amazon și Microsoft, afirmând că unele aspecte ale pieței, inclusiv taxele pentru schimbarea furnizorului, reprezintă un motiv de îngrijorare.

Franța

Autoritatea franceză pentru concurență a efectuat o razie în birourile locale ale Nvidia în ultima săptămână din septembrie, a relatat Wall Street Journal. Autoritatea de supraveghere a dezvăluit raidul pe 27 septembrie, dar nu a menționat numele companiei în afară de a spune că aceasta se află în "sectorul plăcilor grafice". Nvidia a refuzat să comenteze, notează Reuters.

În iulie, autoritatea antitrust a declarat că Apple ar fi încălcat reglementările legate de utilizarea datelor utilizatorilor de iPhone în publicitate și ar putea să abuzeze de poziția sa dominantă pe piață prin impunerea unor condiții părtinitoare, neclare și nedrepte pentru gestionarea datelor utilizatorilor.

Tot în iulie, autoritatea de supraveghere a respectării vieții private din această țară a declarat că are cunoștință de proiectul criptografic Worldcoin al directorului general al OpenAI, Sam Altman, și că legalitatea colectării datelor biometrice "pare discutabilă, la fel ca și condițiile de stocare a datelor biometrice".

Germania

Un organism german de supraveghere a datelor investighează Worldcoin de la sfârșitul anului 2022. Worldcoin, care a fost lansat în iulie 2023, le cere utilizatorilor să își dea scanarea irisului în schimbul unei legitimații digitale și, în unele țări, a unor criptomonede gratuite.

Italia

Agenția antitrust din Italia a anunțat în luna mai că a deschis o anchetă împotriva Apple pentru presupusul abuz de poziție dominantă pe piața aplicațiilor.

În aprilie, autoritatea de supraveghere a luat măsuri împotriva Meta pentru un presupus abuz de poziție în această țară, într-o anchetă privind drepturile de autor pentru muzica postată pe platformele grupului.

ChatGPT, robotul de chat al OpenAI, a fost interzis temporar în Italia în luna martie din cauza îngrijorărilor autorității naționale pentru protecția datelor, dar a fost din nou pus la dispoziția utilizatorilor în aprilie.

Autoritatea antitrust a declarat în martie că a deschis o investigație asupra TikTok pentru presupusa încălcare a normelor sale prin faptul că a permis publicarea de "conținut periculos" care incită la sinucidere, automutilare și proastă alimentație.

Olanda

Autoritatea olandeză de reglementare în domeniul concurenței a declarat pe 2 octombrie că a respins obiecțiile Apple împotriva amenzilor de 50 de milioane de euro pe care le-a dat companiei pentru nerespectarea reglementărilor menite să limiteze poziția dominantă a App Store al Apple. Apple va contesta decizia în instanțele olandeze.

Polonia

Un organism de supraveghere polonez a declarat în septembrie că investighează OpenAI în urma unei plângeri potrivit căreia ChatGPT încalcă legislația Uniunii Europene privind protecția datelor.

În februarie, autoritatea poloneză pentru concurență și protecția consumatorilor a acuzat filiala europeană a Amazon de practici de vânzare și de livrare înșelătoare.

Spania

În iulie, autoritatea de supraveghere antitrust din Spania a amendat Amazon și Apple pentru că s-au înțeles pentru a limita vânzarea online a dispozitivelor Apple și ale concurenților în această țară. (1 dolar = 0,9458 euro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel