Războiul petrolului. Trump și Putin se bat în declarații. Efecte inevitabile
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nivelul producției, un element esențial
Nivelul producției, un element esențial
Prețul petrolului a înregistrat, vineri, o puternică depreciere, accentuând-și pierderile după ce președintel Statelor Unite, Donald Trump, a cerut Organizației țărilor exportatoare de țiței, OPEC, să reducă tarifele și ar fi obținut din partea Arabiei Saudite, promisiunea de a majora producție pentru a ține în frâu evoluția pieței. 

Astfel, barilul marca Brent, de referință în Europa, a încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute la 72,15 dolari, la Bursa din Londra, cu 2,2 dolari mai puțin decât valoarea din ajun. În același timp, la New York, petrolul american WTI a cedat 1,81 dolari/baril, coborând la 63,30 dolari/baril. Arabia Saudită și alte țări au fost de acord să majoreze cotele de producție la petrol, a anunțat Trum, subliniind, la câteva ore după ce avertizase OPEC ”că trebuie să scadă prețurile de pe piață”, că ”toți au fost de acord”.

Aflat în vizită în China, unul dintre cei mai mari consumatori de petrol din lume, președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a participat la forumul economic internațional ”Noul drum al mătăsii”, a amintit că există un acord între Moscova și OPEC care-i obligă pe participanții la înțelegere să mențină un numit nivel al producției. ”Acest acord este valabil până în iulie anul curent. Iar decizia americanilor legate de diferitele sancțiuni impuse Iranului ar umra să intre în vigoare la începutul lunii mai. Ca atare, nu îmi pot imagina cum va reacționa piața energetică mondială”, a spus Putin la scurt timp după ultima intervenție a omologului său de la Washington pe această temă.

Cu efect asupra prețul carburanților

Subliniind că toți membri OPEC ”intenționează să respecte angajamentele asumate, Putin precizat că Rusia este ”pregătită să satisfacă necesităţile nu doar ale Chinei, ci şi ale tuturor partenerilor ei din întreaga lume’. Totodată, liderul de la Kremlin a ținut să menționeze că țara lui, ”una dintre cei mai mari producători de petrol din lume, realizează zilnic 11,5 milioane de barili. Iar dacă este nevoie, putem și mai mult. Potențialul nostru este uriaș. Investitorii nu trebuie să fie îngrijorați”, a adăugat șeful statului rus.

Citește și Rușii vor relua furnizarea de petrol spre Europa după problemele de calitate

Care va fi reacția pieței pe fondul acestor declarații este, cu adevărat, imposibil de prognozat. Dacă Trump revine cu o nouă ieșire la trampă, poate ceva mai dură, la adresa OPEC, evident prețurile vor coborî și mai mult, cu efect asupra prețurilor la caburanți care, teoretic, cel puțin, ar trebui să scadă. Dacă jucătorii vor da mai multă crezare cuvintelor lui Putin, nu este exclusă o scumpire a aurului negru, dar nimic spectaculos. Analiștii sunt de părere că, în acest ultim caz, prețul va reveni în jurul valorii de 75 de dolari/baril, dar nu va depăși pragul psihologic de 80 de dolari/baril.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel