Războiul Rusia-Ucraina, CONSECINŢE asupra României. Elena Cristian: Deja slăbită de pandemie, economia va avea mult de suferit!

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian a comentat situaţia în care se află România în contextul crizei energetice pe de o parte şi a războiului Rusia - Ucraina pe de altă parte. 

"Din fericire, depindem doar 20%, în vârful de consum, de gazul rusesc şi sper ca situaţia actuală să trezească cumva autorităţile de la Bucureşti în toată această nebunie cu proiectele interne de reducere a dependenţei energetice. Măcar să începem de undeva, pentru că în toată această perioadă nu s-a făcut nimic. Criza energetică ne-a lovit şi pe noi de luni bune, iar cu toate acestea, nu sunt luate încă decizii clare.

Eu nu sunt analist de politică externă ci privesc în cheie economică ceea ce se întâmplă. Mă gândesc la economia României, o economie nu tocmai solidă nici în vremurile bune, o economie slăbită de doi ani de pandemie, dependentă în proporţie de 80-90% de economiile altor state, cum va fi lovită (n.r. - de efectele războiului dintre Rusia şi Ucraina) şi ce se va întâmpla în perioada următoare. Deja, astăzi, se văd efectele imediate ale războiului, pe plan mondial. Sunt convinsă că vom avea mult mai mult de suferit decât alte economii mult mai solide decât a noastră", a declarat Elena Cristian joi seara, în cadrul emisiunii realizate de către Niels Schnecker la România TV.

 

Citeşte şi: Este prăpăd! Prețul la aluminiu a atins cote ISTORICE, gazele s-au scumpit și ele

 

Prețul contractelor futures la trei luni pentru aluminiu a crescut în prima parte a zilei 5,7%, până la 3480 de dolari pe tonă. Astfel, prețurile au doborât recordul din iulie 2008, de 3380 dolari/tona.

Aluminiul a atins joi, 24 februarie, un maxim istoric în tranzacțiile de la Bursa de Metale din Londra, după ce Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina. Prețul contractelor futures la trei luni pentru aluminiu a crescut în prima parte a zilei 5,7%, până la 3480 de dolari pe tonă. Astfel, prețurile au doborât recordul din iulie 2008, de 3380 dolari/tona.

Contractele futures pentru nichel au crescut cu 5%, până la 25.600 dolari/tona. UC Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din Rusia, deține 13% din piața mondială a acestui metal (cu excepția Chinei), iar cel mai mare producător de nichel din lume este Norilsk Nickel (7% din piața mondială).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel