RCA 2021. Tarife de referință. Până când sunt valabile
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
RCA 2021
RCA 2021
Asigurătorii care încheie polițe RCA trebuie să țină seama, la stabilirea prețului pe care trebuie să îl plătească proprietarii mașinilor de tarifele de referință. Acestea sunt stabilite și publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

După cum apare în raportul ASF, tarifele de referință ce vor fi folosite până-n toamnă nu sunt cu mult diferite de cele publicate anterior.

Tarifele de referință pentru polițele RCA sunt folosite de către asigurătorii care oferă astfel de polițe la calcularea prețului asigurărilor RCA. Potrivit ASF, “tarifele de referință estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, în general, într-un interval rezonabil față de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferențe, acestea sunt justificate de evoluția expunerii la risc și/ sau de evoluția daunalității”.

De pildă, prima de referință pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile, de persoanele fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, este de 703 lei.

Când vine vorba despre mașinile deținute de persoane fizice cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cm3, tariful de referință pentru o persoană cu vârsta între 31 și 40 de ani este de 2.134 de lei.

În continuare, similar cu ceea ce se întâmpla în 2020, aproape jumătate (49,9%) dintre polițele RCA pentru persoane fizice sunt încadrate în clasa de bonus maxim (B8). Asta înseamnă că cei încadrați în această categorie de bonus-malus beneficiază de o reducere cu 50% a prețului plătit pentru o astfel de poliță de asigurare.

ASF avertizează asupra criptoactivelor: Riscante și speculative

Pe de altă parte, pentru firmele care dețin mașini cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3, tariful de referință RCA este de 1.030 de lei. Apoi, tariful de referință RCA pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deținute de firme este stabilit la 7.516 lei.

Tarifele au fost calculate de o firmă independentă care a ținut cont de mai multe aspecte în stabilirea tarifelor de referință. Mai exact, vorbim despre:

categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.);

tipul asiguratului (persoană juridică ori persoană fizică);

vârsta asiguraților (în cazul persoanelor fizice);

caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică, puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

Tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați. Așadar, firmele de asigurări își fac propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel