RCA. Decizie de ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă cu prețurile
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Se modifică regulile RCA / Foto: Unsplash
Se modifică regulile RCA / Foto: Unsplash
Anul trecut asigurările RCA s-au scumpit enorm astfel că în Parlament a fost avansată o propunere legislativă care să reglementeze acest lucru.

Astfel, prin noua propunere legislativă, se dorește plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) la ora actuală prețul acestora este stabilit de ASF dar numai cu caracter orientativ.

Astfel proiectul de lege a fost adoptat tacit la Senat după ce n-a fost dezbătut și votat în termenul legal. Așadar, noua inițiativă legislativă elimină “caracterul orientativ” al tarifului de referință stabilit periodic de către ASF, după cum apare acum în Legea 132/2017, și să-l transforme într-un prag ce nu va mai putea fi depășit de asigurători atunci când stabilesc prețul unei polițe RCA.

“Asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA, fără a depăşi valoarea tarifului de referinţă stabilit de ASF”, scrie, mai precis, în proiectul amintit.

Cu alte cuvinte, asigurătorii nu vor mai putea crește prețul unei polițe RCA peste valoarea stabilită de ASF, pentru acea perioadă, prin tarifele de referință.

ASF a amendat trei companii de asigurări și CEO-ul uneia dintre acestea

În prezent, tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați, notează Avocatnet. Așadar, firmele de asigurări își fac propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință.

Prețul polițelor RCA a crescut exponențial în 2021, cauză principală fiind intrarea în insolvență, în septembrie, a companiei City Insurance, care era lider de piață la acel moment, cu o cotă de peste 45%.

O altă chestiune de interes pentru șoferi mai este ul alt aspect, faptul că este posibil să fie introduse preţuri de referinţă și pentru reparaţiile auto, ceea ce va face funcțională decontarea directă obligatorie în cazul acestui tip de polițe.

Astfel, toți șoferii vor avea posibilitatea, atunci când sunt victima unui accident, să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător, urmând ca cei doi asigurători (cel al victimei și cel al vinovatului) să rezolve aspectele financiare între ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel