"Bursa de Valori Bucureşti (BVB) constată cu regret aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. BVB consideră ca o astfel de iniţiativă legislativă nu aduce beneficii statului român ci, dimpotrivă, restricţionează capacitatea acestuia de a utiliza optim pieţele de capital pentru finanţarea cheltuielilor şi investiţiilor şi, de asemenea, întârzie procesul de modernizare şi eficientizare a portofoliului de deţineri al statului. Încă de la adoptarea de către Senat a iniţiativei legislative menţionate, BVB a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia către partidele politice, către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, către Guvern şi Preşedinţie, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locală", se precizează în comunicat.
Instituţia reaminteşte că vânzările de acţiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori Bucureşti în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanţă corporativă şi transparentizarea activităţii acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide şi dividende importante plătite an de an. BVB arată că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări.
Diamantele au o mare problemă, sunt prea multe
De asemenea, BVB precizează că în multe dintre aceste companii statul deţine în continuare peste 50% din acţiuni, ceea ce dovedeşte că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control şi influenţă strategică a statului în aceste companii. În acest sens, BVB susţine că este important de precizat faptul că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deţine în continuare controlul asupra acestor operatori economici.
Potrivit sursei citate, evoluţia crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidenţă importanţa companiilor româneşti, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, şi oportunităţi de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanţarea necesară, iar Bursa de Valori Bucureşti este un pilon esenţial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora şi, implicit, a economiei locale.
"Este foarte important de ţinut cont că, în acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acţionar pe Bursa de la Bucureşti, cu un procent estimat între 25% şi 30% din totalul acţiunilor aflate la tranzacţionare. Aceste fonduri de pensii deţin activele populaţiei. Astfel, putem afirma ca prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetăţeni. Considerăm că acest trend trebuie să continue şi chiar să se dezvolte, mai ales în privinţa încurajării deţinerilor directe de active financiare de către populaţie", se arată în comunicat.
Conform BVB, listarea companiilor de stat la bursă şi creşterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea şi stimularea accesului populaţiei prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creşterea bunăstării românilor, îmbunătăţirea gradului de economisire şi dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate şi cu o situaţie financiară solidă.
"Considerăm că decidenţii politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci când sunt iniţiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică şi proiectele de dezvoltare ale tuturor agenţilor economici", se mai spune în comunicat.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică potrivit căruia se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, conform actului normativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...