În documentul transmis redacției, ANAT spunea că avertismentele generale ale Ministerului Afacerilor Externe creează panică iar românii își anulează călătoriile ”către destinații de top, căutate de către turiștii din toată lumea”.
La solicitarea DCBusiness, MAE a explicat că acțiunile instituției subsumate activității consulare și protecției consulare (a se vedea în acest sens prevederile art. 4 alin (1) din Legea 62/2019 privind activitatea consulară și prevederile art. 2 pct. 49 din HG 16/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe), inclusiv utilizarea unor instrumente de informare specifice, precum avertismentele de călătorie, au ca obiectiv informarea corectă și la timp a cetățenilor români care călătoresc sau se află în străinătate cu privire la eventuale riscuri și condiții specifice ce le pot afecta siguranța pe durata călătoriei/șederii în alte state.
Ministerul mai arată că situațiile avute în vedere sunt cele care se întind pe o perioadă îndelungată de timp (mai multe luni, ani) și privesc evenimente precum deteriorarea situației de securitate internă, instituirea unor stări de urgență, calamitate, război, apariția unor conflicte interne, atentate teroriste etc.
Ministerul mai spune că avertismentele de călătorie vizează doar statele terțe (nemembre ale Uniunii Europene) și se referă strict la acele elemente ce pot afecta nivelul de securitate și siguranță al cetățenilor români care se află/se deplasează pe teritoriul acelui stat.
Totodată, în răspunsul MAE se mai spun că: ”Aceste avertismente sunt monitorizate și, respectiv, actualizate, în funcție de evoluțiile de securitate din statele vizate, exemple recente în acest sens fiind ridicarea nivelului de alertă pentru Republica Libaneză (în contextul conflictului dintre Statul Israel și Hamas) sau coborârea nivelului de alertă pentru Republica Turcia”.
De asemenea, subliniem că avertismentele de călătorie nu reprezintă un instrument specific doar MAE român, acesta fiind utilizat de către foarte multe state, inclusiv de toate statele membre ale UE. De asemenea, la nivelul UE există și o platformă care asigură coordonarea statelor membre cu privire la evaluarea nivelului de risc pentru statele terțe.
În documentul trimis redacțieiDCBusiness se mai spune că ”pentru statele Uniunii Europene MAE emite doar atenționări de călătorie, acestea vizând situații punctuale precum fenomene meteo, manifestații sau alte evenimente precum greve ce pot afecta, punctual, siguranța sau perturba funcționarea normală a unor servicii importante”.
În ceea ce privește atenționarea pentru Franța, MAE precizează că ”cest stat este stat membru al UE și nu comportă un nivel de risc ce ar determina emiterea unui avertisment de călătorie. De altfel, acest stat nu este inclus în lista statelor pentru care MAE a emis astfel de avertismente”.
Cu privire la Statele Unite Mexicane, MAE precizează că atât informațiile incluse în condițiile de călătorie pentru acest stat publicate pe pagina de internet a ministerului, cât și acțiunile recente de comunicare ce vizează călătoriile în acest stat ”au la bază experiențele recente și problemele recurente întâmpinate de cetățenii români care călătoresc în acest stat în scop turistic sau de afaceri. Amintim, în context, criza consulară generată de deciziile autorităților mexicane privind refuzul intrării pe teritoriul Mexicului a mai multor grupuri de turiști români în luna februarie 2021. Așa cum se cunoaște, acest stat se confruntă cu o criză migratorie care generează frecvent situații în care autoritățile de frontieră mexicane nu permit intrarea turiștilor străini, deși aceștia întrunesc condițiile de intrare, iar intrarea pe teritoriul unui stat nu este garantată de întrunirea unor condiții”.
Ministerul face precizări cu privire la avertizările legate de Thailanda, Maldive, Vietnam, Malaezia, Indonezia și Mexic, că nivelurile de alertă emise de MAE român sunt similare cu / apropiate de cele emise de alte state, precum: Bulgaria, Marea Britanie, Italia, Germania, Spania.
Prin urmare, având în vedere obiectivul primordial al MAE de protejare a intereselor cetățenilor români în străinătate și informare corectă, precum și atribuțiile prevăzute de legislație în acest sens, reiterăm faptul că informațiile furnizate de MAE, inclusiv avertismentele de călătorie, sunt menite să faciliteze luarea unei decizii de către turistul român în cunoștință de cauză și nicidecum să afecteze în vreun fel operatorii economici care își desfășoară activitatea în industria de turism.
Totodată, ministerul subliniază deschiderea MAE pentru continuarea și consolidarea cooperării cu ANAT în beneficiul direct al cetățenilor români care călătoresc în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...