"Credeam că mă întrebaţi ce este mai eficient: să faci lobby sau boicot, pentru că noi nu avem o lege a lobby-ului. Spunea Bogan Chirieac că la Bruxelles sunt 3.000 de firme, noi nici măcar nu avem legislaţia necesară în acest sens, iar orice lobby este considerat trafic de influenţă în România. Prin urmare nu putem face lobby în acest moment.
Acum citeam un mesaj al unui om de afaceri, poate cel mai mare constructor din România, care îmi spunea: 'am cumpărat recent utilaje de producţie din Austria de un milion de euro; nu voi mai cumpăra nimic de acolo'. Pot să înţeleg ceea ce se întâmplă şi poate este unul dintre puţinele momente în care românul de rând este revoltat de o decizie care nu ţine de el. Nu a votat, nu a fost întrebat, nu putea să decidă cumva.
Pot să înţeleg revolta, dar nu cred că rezolvăm nimic. Să nu uităm că la aceste firme lucrează români. Să nu uităm că aceste firme au angajaţi de aici. Nu plătesc ele impozite foarte mari statului român, tot din cauza politicienilor care nu au fost în stare să facă o legislaţie corectă din acest punct de vedere. Dar toţi angajaţii sunt români. Nişte măsuri luate la nivel statal ar fi bune, dar nu pot fi luate. Nu avem cum să luăm măsuri punctuale împotriva Austriei, nu putem face asta.
Gata, aşteptăm încă cinci ani, nu există vinovaţi. Politicienii ne invită să boicotăm companiile austriece, nu îşi asumă nimeni nimic şi mergem în continuare. Cred că fiecare ar trebui să îşi asume partea de vină, să vedem cum s-a ajuns aici. Putem fi revoltaţi, putem lua decizii personale, punctuale, dar nu rezolvăm nimic", a declarat Elena Cristian, analist economic, într-o intervenţie telefonică la România TV.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...