Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
Nu a fost săptămână în care, din ianuarie încoace, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, să nu apară la un post de televiziune pentru a oferi noi și noi explicații despre cum noua formulă de calcul a pensiilor, despre cine va câștiga, cine va pierde sau cine nu va încasa nimic în plus.
Este adevărat că, potrivit oficialilor, aceste două ultime categorii vor fi puțin numeroase. Dar vor exista, totuși, și astfel de cazuri. Adevărul va ieși la iveală în septembrie, când seniorii României, părinții și bunicii noștri, cum se exprimă fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, vor primi noile taloane.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful CNPP, Daniel Baciu, a anunţat că, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Normelor de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor, va fi semnat și contractul pentru softul care va efectua recalcularea pensiilor.
El a asigurat, totodată, că ”suntem în linie dreaptă, știm ce avem de făcut și cum trebuie făcut astfel încât la 1 septembrie pensionarii să-și primească drepturile legitime după o viață de muncă.
Citește și Pensii 2024. Informaţii oficiale de la CNPP
(...) Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege, și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare", a scrie în continuare Daniel Baciu într-un mesaj adresat, în mod evident, pensionarilor care vor fi cei mai avantajați de noile prevederi legislative.
Poate nu este rău de menționat, în context, că noua formulă de calcul a pensiilor prevede și acordarea unor bonusuri. Astfel, pensionarii care vor avea mai mult de 25 de ani de muncă, adică peste stagiul mediu de cotizare, stabilit la 15 ani, vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani.
Citește și Locuri de parcare pentru pensionari
Mai departe, cei cu peste 30 de vechime vor beneficia de 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat în plus, iar cei care vor avea mai mult de 35 de ani de cotizare vor primi un punct pentru fiecare an lucrat peste cei 35 de ani.
Cu alte cuvinte, cei mai avantajați sunt pensionarii care au muncit mai mult de 25 de ani. După cum au explicat oficialii, aceste puncte-bonus menţionate reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...
O eventuală suspendare a...
„Traversăm o perioadă în care...
Platforma de criptomonede,...
Banca Centrală Europeană (BCE)...
După ani în care autoritățile...
Președintele Rezervei Federale...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...
Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.
Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...