Cei care nu s-au rencezat o mai pot face până pe 17 iulie la o serie de puncte fixe pentru recenzare, amplasate în locuri ușor accesibile. Recenzarea la punctele fixe reprezintă o alternativă la vizita recenzorilor în locuințe.
Pentru a crește numărul persoanelor recenzate, autoritățile au decis organizarea unor puncte fixe de recenzare, amplasate în locuri ușor accesibile, de cele mai multe ori în cadrul primăriilor, în piețe sau în școli. Harta acestor puncte fixe de recenzare poate fi consultată AICI.
Așadar, cei care nu s-au autorecenzat sau nu au fost la la domiciliu atunci când au fost acasă atunci când recenzorii i-au vizitat o mai pot face în punctele fixe.
Punctele fixe de recenzare vor fi funcționale până pe data de 17 iulie.
Recensământul a început în februarie, cu o etapă tehnică, cea de preluare a unor date din surse administrative şi popularea bazei de date a recensământului, iar din 14 martie a început etapa autorecenzării. Această etapă s-a încheiat în data de 27 mai, după ce a fost prelungită cu două săptămâni față de termenul inițial.
Din 31 mai a început etapa în care colectarea datelor e făcută de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, la locuințele celor ce nu s-au autorecenzat.
Ca o noutate, în acest an, cetățenii care s-au autorecenzat online au avut dreptul de a cere o zi liberă de la angajator, fie el din mediul privat sau de stat.
Persoanele care refuză furnizarea de date pentru recensământ vor risca o amendă de la 1.000 de lei la 3.000 lei.
La recensământ se pun întrebări legate de locuința celui recenzat (forma de proprietate a locuinţei, numărul de camere folosite pentru scopuri profesionale, dotarea locuinţei cu instalaţie de aer condiţionat, materialul de construcţie al pereţilor exteriori ai clădirii etc.), nivelul de studii, etnia, limba maternă, religia și altele. Pe de altă parte, celor ce participă la recensământ nu le pot fi cerute date legate de cardurile bancare deținute, venituri sau simpatii politice.
Citește și: Recensământ 2022. Ce informații NU au voie să ceară recenzorii
După o scurtă amânare, recensământul populației s-a reluat în România, cu etapa interviului față în față, când recenzorii sună la ușilor celor care nu au efectuat operațiunea online.
Întrebările sunt legate de locuința persoanei recenzate, de studiile aceetuia, etnia de care aparține și altele.
Altfel spus, interviul față în față are rolul de a colecta date statistice care se obțin prin întrebările incluse în formular și care sunt trecute în spațiile aferente răspunsurilor oferite de persoane chestionată.
De subliniat că, în această etapă a interviului direct, recenzorii îi vor vizita doar pe cei ce nu au parcurs etapa autorecenzării.
Atenție însă, întrebările NU vizează, sub nicio formă, cardurile bancare, veniturile realizate, istoricul medical sau de vaccinare ori simpatiile politice ale persoanei recenzate.
În schimb, se pun întrebări legate de locuința celui recenzat (forma de proprietate a locuinţei, numărul de camere folosite pentru scopuri profesionale, dotarea locuinţei cu instalaţie de aer condiţionat, materialul de construcţie al pereţilor exteriori ai clădirii etc.), limba maternă, religia și altele.
Datele colectate de recenzori sunt folosite, potrivit OUG 19/2020, doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică și nu vor ajunge la autorități ale statului, precum Fiscul sau Poliția.
Încă un aspect extrem de important: recenzarea față în față nu se înregistrează video sau audio, iar relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.