Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
O concluzie izvorâtă, conform Bloomberg, din datele analizate de specialiști referitoare la perioada medie de conducere a președinților directori generali ai companiilor care intră în indicii de top ai piețelor regionale. Chiar și în țări precum Grecia, Hong Kong și Thailanda, unde elita economică se schimbă destul de rar, perioada medie de conducere a companiei nu depășește, cu mici excepții, 10 ani.
Întreprinderile care intră în indicele Bursei din Atena dețin recordul la acest capitol, cu o perioada medie de 9,7 ani. În Hong Kong și Thailanda, corporațiile de pe lista Hang Sneg și, respectiv, SET100 afișează o medie de 9,6 și, respectiv, 8,8 ani. Spre comparație, cea mai scurtă perioada se înregistrează în Brazilia, unde principalii jucători ai Bursei din Sao-Paulo rezistă la cârmă în jur de 3,4 ani.
Ceea ce nu înseamnă că experiența de muncă a directorilor generali se limitează la rolul lor curent. Pentru exactitatea studiului, experții au pornid de la recentele numiri în funcții de CEO și au comparat activitatea lor în companiile pe care le gestionează. De asemenea, s-a ținut cont de faptul că între țări, ca și între sfere de afaceri, există anumite diferențe.
Astfel, potrivit profesorului Univerității Georgia, Timothy Quigley, în cultura corporatistă a Statelor Unite s-a mers pe principiul că top-managerii trebuie selectați dintre persoanele care au trecut de 50 de ani. Astăzi, această normă s-a schimbat, iar vârsta CEO s-a redus, în medie, până la 30-40 de ani. Dintre recentele exemple, autorii studiului menționează numirea Marissei Mayer (37 de ani) într-o funcție de conducere la corporația Yahoo!. Iar când Facebook a devenit companie publică, Mark Zuckerberg avea doar 28 de ani.
În Japonia însă, unde spectrul de vârstă este încadrat, predomină oameni cu experiență în conducere. Vârsta lor medie este de 62,9 ani. Deși perioada medie de conducere nu depășește 4,4 ani.
Experții sunt de părere că, într-o lume modernă, companiile se confruntă cu incertitudini pe piețe, cu progrese neașteptate în tehnologie sau cu influențe politice în economie. În acest context, este nevoie de șefi cu experiență, cu calități deosebite. Pentru că dacă se va repeta ceva similar anului 2008, acest lucru va avea o importanță decisivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...