Record absolut pe piața de capital din România. Adrian Tănase (BVB): Au început să se întâmple lucruri
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Directorul general al BVB a venit și cu soluții
Directorul general al BVB a venit și cu soluții
EXCLUSIV
Adrian TĂNASE, Director General, BVB, a vorbit în cadrul conferinței cu titlul „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, organizată de trusul media DC News Media Group, a vorbit despre evoluția Bursei de Valori București și despre soluții. 

Cum poate deveni Bursa de Valori București un motor al economiei românești. ”Piața de capital se află pe un drum bun”, a asigurat Adrian Tănase în răspunsul său la întrebarea lansată de moderatorul dezbaterii, analistul DCBusiness, Elena Cristian. ”Suntem o piață mică față de piețele dezvoltate. Valoarea companiilor listate la Bursa din București reprezintă 15% din GDP-ul României. Comparat cu Polonia, unde valoarea companiilor listate din acea țară reprezintă 30 și ceva la sută din piața din Polonia”, a continuat vorbitorul.

Deci, a explicat mai departe directoru general al BVB, ”avem puține companii. Avem și puțini investitori. În prezent avem 100.000 de investitori direcți pe piața de capital. În Polonia sunt 500.000 de investitori individuali pe piața de capital. Se poate spune că suntem încă jos cu dezvoltarea. Dar ceea ce s-a întâmplat în ultimii câțiva ani ani este că avem o evoluție pozitivă. Eram chiar mai jos acum doi-trei ani. Și vă dau câteva dimensiuni. La nivelul anului 2019 aveam 60.000 de investitori individuali. Acum avem 117.000 de investitori individuali. Deci s-a dublat, oarecum, numărul acestora. 

În privința numărului de companii listate. Am avut un an record în 2021, când am avut 23 de listări de acțiuni, ceea ce, ca și număr, este un record absolut pentru Bursa de Valori București, ținând cont că au fost ani când nu am avut nici o listare. În plus, au fost ani cu o singură listare, precum 2018 și 2019. 

Fondurile de pensii

Prin urmare, lucrurile au început să se întâmple și am fost promovați la statutul de piață emergentă. Până în 2019 am fost piață de frontieră”, a amintit Adrian Tănase. ”Ce înseamnă asta pentru companiile din România? Înseamnă că, cel puțin în universul investitorilor instituționali, avem investitori mult mai mari care se uită după oportunități de investiții în România. Într-un fel, companiile românești care caută finanțare pe piața de capital acum au o contraparte mult mai puternică. 

Avem Fonduri de pensii foarte puternice și foarte importante pentru dezvoltarea pieței de capital și uitându-ne din perspectiva fondurilor de pensii private din România este obligatoriu să dezvoltăm o piață de capital, pentru că fondurile de pensii nu pot investi banii noștri decât într-o piață de capital”, a spus directorul general al BVB. 

Care sunt soluțiile?

Soluțiile nu sunt ceva foarte complex. Lucrurile sunt foarte simple. Ca să dezvoltăm o piață de capital trebuie, în primul rând, să stimulăm românii să economisească pe piața de capital și să stimulăm companiile să vină să se finanțeze prin piața de capital”, a explicat Adrian Tănase, precizând că BVB are deja demersuri angajate în aceste două mari direcții. 

Vizionează întreaga dezbatere: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel