Record la Bursa din Londra: Prețul celui mai utilizat metal a explodat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O evoluție spectaculoasă
O evoluție spectaculoasă
Aluminiul a înregistrat joi un salt record de 8,5% la Bursa Metalelor din Londra (LME), după zvonurile privind o posibilă interzicere a noilor livrări de metal rusesc.

Prețul celui mai utilizat metal de bază a urcat la 2.305 dolari pe tonă, antrenând o creștere de 5% pentru nichel și de peste 4% pentru zinc. Acest lucru ar trebui să compenseze pierderile mari suferite de metale în această lună.

Bursa futures a metalelor neferoase intenționează să lanseze un document de discuție pentru a lua în considerare blocarea noilor livrări de metal rusesc livrate în rețeaua sa de depozite. Orice acțiune a LME de a bloca aceste livrări ar avea consecințe grave pentru piețele globale de metale, deoarece Rusia este un producător important de aluminiu, nichel și cupru.

Un astfel de demers nu presupune că LME va adopta sancțiuni, dar anunțul reprezintă un avertisment. "LME continuă să ia măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea pieței ca răspuns la sancțiuni", a declarat joi bursa.

Între timp, prețul aurului a rămas stabil joi, în condițiile în care randamentele ridicate ale titlurilor de trezorerie și îngrijorările tot mai mari legate de politica monetară agresivă a Rezervei Federale americane au fost compensate de slăbirea dolarului american. Aurul la vedere a fost puțin schimbat la 1.659,22 dolari pe uncie la ora 13:05 p.m. EDT (1705 GMT), după ce a scăzut cu peste 1 la sută la 1.640,30 dolari mai devreme.

Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,1%, la 1.667,60 dolari. "Un dolar ușor mai slab astăzi ar putea oferi o oarecare ușurare (pentru aur)... (dar) lucrul cheie de reținut este ceea ce se întâmplă cu randamentele, capătul scurt al curbei este încă în creștere puternică", a declarat Edward Moya, analist senior la OANDA.

Citește și Bursa germană s-a prăbuşit din cauza Nord Stream

Dolarul a scăzut, ceea ce a făcut ca lingourile să fie mai ieftine pentru cumpărătorii străini, în timp ce randamentele titlurilor de stat au crescut. Prețul aurului a scăzut după ce datele au arătat că produsul intern brut al SUA a scăzut cu o rată anualizată nerevizuită de 0,6% în al doilea trimestru.

De asemenea, investitorii au luat în considerare și datele din SUA, care au arătat că cererile inițiale de ajutor de șomaj de stat au scăzut la 193.000, față de așteptările de 215.000 de cereri în ultima săptămână. Săptămâna aceasta, mai mulți oficiali ai Fed au reiterat angajamentul băncii centrale americane de a majora agresiv ratele dobânzilor pentru a combate inflația galopantă.

"Piețele de rate iau în calcul posibilitatea ca ratele mai mari ale dobânzilor să persiste pentru o perioadă de timp, iar un flux constant de retorică a Fed este probabil să ducă acest lucru la îndeplinire... prețurile aurului ar putea să mai scadă în următoarea etapă a ciclului de majorare", a declarat TD Securities într-o notă.

Chiar dacă aurul este văzut ca o acoperire împotriva inflației, creșterea ratelor dobânzilor crește costul de oportunitate al deținerii de aur neperformant. "Probabil că vă uitați la o piață a aurului care va reacționa în continuare la tot ceea ce ține de dolar, la tot ceea ce ține de așteptările Fed", a spus Moya.

Între timp, argintul spot a pierdut 1%, până la 18,70 dolari pe uncie. Platina a fost puțin schimbată, la 863,05 dolari, în timp ce paladiul a crescut cu 2,4%, la 2.206,74 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel