Record mondial: Suma uriașă plătită pentru un butoi cu băutură
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ceva cu totul deosebit, în opinia cunoscătorilor
Ceva cu totul deosebit, în opinia cunoscătorilor
Milioanele de dolari au fost plătite de un colecționar privat din Asia. 

Un colecționar privat din Asia a cumpărat un butoi de whisky scoțian rar pentru 19,3 milioane de dolari, relatează Financial Times. Vânzarea a reprezentat un nou record mondial.

Acest single malt a fost produs de distileria Ardbeg, fondată în 1815 pe insula scoțiană Islay. Whisky-ul a fost produs în noiembrie 1975.

Butoiul cu băutura de culoarea chihlimbarului, denumit Cask No 3, a fost vândut pentru dublul sumei pe care Glenmorangie, filiala grupului LVMH, a plătit-o pentru distilerie și pentru toate acțiunile acesteia în 1997.

De menționat că LVMH - Moët Hennessy.Louis Vuitton S.A - este cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume. Cu sediul în Paris grupul numără peste 77.000 de angajați.

Aproximativ 88 de sticle la un preț de 43.300 de dolari fiecare vor fi extrase din stoc în fiecare an și livrate unui cumpărător asiatic în următorii cinci ani. Președintele și directorul executiv al Glenmorangie Co, Thomas Moradpour, a declarat că whisky-ul vândut în butoaie reprezintă "mândria" orașului Islay.

Rare Whiskey 101 Index estimează că anul trecut au fost vândute pe piața secundară un număr record de 172.500 de sticle de single malt, în valoare de 90,3 milioane de dolari.

Recordul anterior a fost stabilit în aprilie. Cel mai scump butoi de whisky a fost Macallan. Băutura a fost distilată în 1988. A fost cumpărat de un colecționar american pentru 1,2 milioane de dolari.

Citește și Ceaiul milionarilor. Un kilogram costă cât o locuință luxoasă

Având originea în districtul Tianxin, Munții Wuyi, Fujian, China, Da Hong Pao are un parfum unic de orhidee, iar prețul plătit în 2002 pentru un lot special de ceai Da Hong Pao rămâne un record. ”Are un preț pentru un împărat și are inima lui Buddha”, spune Xiao Hui, un producător de ceai din Wuyishan.

Deși vânzarea în cauză a fost una specială, prețul ceaiului Da Hong Pao poate ajunge la niveluri prohibitive, chiar și de 600.000 de dolari pe kilogram.

„Hong Pao, cel original este atât de scump, întrucât nu mai există decât foarte puțini arbori de ceai autentici”, a explicat maestrul local al ceaiului, Xiangning Wu. „Versiunile antice sunt foarte valoroase, aproape neprețuite”.

Citește și La ce preț poate ajunge O CIREAȘĂ! România este mic copil

Unde? În Japonia, acolo unde, la începutul fiecărui ani, la principala piață de pește a țării, se vând pești cu sute de mii de dolari. O tradiție care nu a fost respectată decât în perioada pandemiei de COVID-19. 

Iar acum, în Japonia o cutie cu 15 cireșe dintr-un soi rar s-a vândut cu 4.400 de dolari. De precizat că ambalajul nu a intrat în preț. 

O cutie cu 15 cireșe din soiul Juno Heart a fost vândută în Japonia cu 4.400 de dolari, relatează The Asahi Shimbun. Costul unei fructe de pădure a depășit 290 de dolari.

Acesta este un nou record pentru o licitație de fructe organizată în prefectura japoneză Aomori. În total, au fost puse în vânzare 50 astfel de cutii de cireșe.

Soiul Juno Heart a fost dezvoltat de Centrul de Cercetare din Prefectura Aomori. Boabele au fost crescute special pentru a fi folosite ca un cadou scump. Cireșele de referință trebuie să conțină 20% zahăr, să aibă un diametru de cel puțin 2,8 cm, o formă și o culoare ideale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel