Curs valutar. BNR anunţă că leul s-a apreciat faţă de euro şi dolar
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Câteva zeci de oameni au avut o reacție alergică gravă, numită anafilaxie, la vaccinuri, care au fost eficiente cu aproximativ 95% în prevenirea Covid în studiile clinice. Nu au fost raportate decese, iar lucrătorii din domeniul sănătății monitorizează pe cei vaccinați pentru a trata reacțiile care apar, notează Bloomberg.
Ce este anafilaxia
Corpul luptă împotriva invadatorilor străini printr-o varietate de mecanisme care includ fabricarea de proteine de protecție numite anticorpi, eliberarea de toxine care ucid microbii și organizarea celulelor paznici pentru a lupta împotriva infecției. Ca în orice conflict, uneori efortul de respingere a unei infecții poate fi el însuși dăunător. În cazuri rare, poate produce inflamație, umflarea țesuturilor într-o reacție alergică gravă numită anafilaxie sau șoc anafilactic.
Șocul anafilactic poate fi fatal dacă, de exemplu, căile respiratorii ale persoanei se umflă, însă decesele sunt rare.
Alergiile la înțepăturile de insecte și la alimente pot provoca o astfel de racție. În SUA de pildă cele mai frecvente decese survenite în cazul șocului anafilactic sunt cauzate de medicamente.
Alte vaccinuri provoacă reacții alergice?
Da. Acestea apar de aproximativ 1,3 ori la un milion de doze de vaccin antigripa administrat și, împreună cu alte vaccinuri, au fost observate la rate de 12 până la 25 pe milion de doze, deși studiile au fost mici. Pentru vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer-BioNTech Covid, conform CDC, rata reacțiilor alergice din 23 decembrie este de 11,1 pe milion de doze, o rată care este foarte mică. Agenția a declarat că riscul în jurul vaccinului este mai mic decât riscul de a face o formă gravă de COVID-19.
COVID-19. Scăpăm de vaccin? Pastila care va trata boala, în pregătire
Cât durează riscul?
De obicei nu mult. Reacțiile anafilactice apar în mod normal la câteva minute până la câteva ore de la expunere la o anumită substanță, a spus Michael Kinch, expert în dezvoltarea medicamentelor și vicecancelar asociat la Universitatea Washington din St. Louis. În SUA, până acum, decalajul a variat între două și 150 de minute, mediana fiind de 13 minute, potrivit CDC.
Ce se face împotriva riscului
Marea Britanie și SUA au sfătuit persoanele care au alergii la orice componentă a unui vaccin Covid să nu îl facă. Anafilaxia poate fi contracarată rapid cu antihistaminice și injecții cu adrenalină, substanță care încetinește sau oprește reacțiile imune, iar lucrătorii din domeniul sănătății care administrează vaccinul țin astfel de articole gata pregătite. Aceste tratamente nu anulează efectele benefice ale vaccinurilor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care lucrătorii din domeniul sănătății îi țin sub observație pe toți cei care primesc vaccinul timp de cel puțin 15 minute după injectare pentru a urmări semnele unei reacții; cei cu antecedente alergice sunt monitorizați de două ori mai mult. Persoanele care au avut reacții la o primă doză de vaccin nu ar trebui să primească o a doua.
Știm ce cauzează reacțiile în vaccin?
Nu este clar. Cei doi candidați principali sunt polietilen glicolul - o substanță chimică găsită în multe alimente, produse cosmetice și medicamente - și nanoparticule lipidice care încapsulează ARN-ul mesager, o componentă genetică în vaccinuri, potrivit Eric Topol, expert în studii clinice și director al Scripps Research Translational Institute. Polietilen glicolul a fost legat anterior de un număr mic de cazuri de anafilaxie. Odată ce o cauză a fost restrânsă, este posibil să se facă vaccinurile Covid chiar mai sigure decât sunt acum, a mai spus Topol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...