Recții adverse la vaccin. Tot ce trebuie să știm

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Reacțiile alergice sunt rare
Reacțiile alergice sunt rare
La fel ca toate medicamentele noi, vaccinurile care au fost autorizate ca să protejeze împotriva COVID-19 vin cu unele probleme de siguranță cât și cu ceva efecte secundare. Mulți oameni care s-au vaccinat, fie că este vorba de Pfizer sau de la Moderna, au avut febră, dureri de cap și dureri la locul injectării. Aceste efecte secundare dispar în general rapid. 

Câteva zeci de oameni au avut o reacție alergică gravă, numită anafilaxie, la vaccinuri, care au fost eficiente cu aproximativ 95% în prevenirea Covid în studiile clinice. Nu au fost raportate decese, iar lucrătorii din domeniul sănătății monitorizează pe cei vaccinați pentru a trata reacțiile care apar, notează Bloomberg.

Ce este anafilaxia

Corpul luptă împotriva invadatorilor străini printr-o varietate de mecanisme care includ fabricarea de proteine ​​de protecție numite anticorpi, eliberarea de toxine care ucid microbii și organizarea celulelor paznici pentru a lupta împotriva infecției. Ca în orice conflict, uneori efortul de respingere a unei infecții poate fi el însuși dăunător. În cazuri rare, poate produce inflamație, umflarea țesuturilor într-o reacție alergică gravă numită anafilaxie sau șoc anafilactic. 

Șocul anafilactic poate fi fatal dacă, de exemplu, căile respiratorii ale persoanei se umflă, însă decesele sunt rare.

Alergiile la înțepăturile de insecte și la alimente pot provoca o astfel de racție. În SUA de pildă cele mai frecvente decese survenite în cazul șocului anafilactic sunt cauzate de medicamente.

Alte vaccinuri provoacă reacții alergice?

Da. Acestea apar de aproximativ 1,3 ori la un milion de doze de vaccin antigripa administrat și, împreună cu alte vaccinuri, au fost observate la rate de 12 până la 25 pe milion de doze, deși studiile au fost mici. Pentru vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer-BioNTech Covid, conform CDC, rata reacțiilor alergice din 23 decembrie este de 11,1 pe milion de doze, o rată care este foarte mică. Agenția a declarat că riscul în jurul vaccinului este mai mic decât riscul de a face o formă gravă de COVID-19.

COVID-19. Scăpăm de vaccin? Pastila care va trata boala, în pregătire

Cât durează riscul?

De obicei nu mult. Reacțiile anafilactice apar în mod normal la câteva minute până la câteva ore de la expunere la o anumită substanță, a spus Michael Kinch, expert în dezvoltarea medicamentelor și vicecancelar asociat la Universitatea Washington din St. Louis. În SUA, până acum, decalajul a variat între două și 150 de minute, mediana fiind de 13 minute, potrivit CDC.

Ce se face împotriva riscului

Marea Britanie și SUA au sfătuit persoanele care au alergii la orice componentă a unui vaccin Covid să nu îl facă. Anafilaxia poate fi contracarată rapid cu antihistaminice și injecții cu adrenalină, substanță care încetinește sau oprește reacțiile imune, iar lucrătorii din domeniul sănătății care administrează vaccinul țin astfel de articole gata pregătite. Aceste tratamente nu anulează efectele benefice ale vaccinurilor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care lucrătorii din domeniul sănătății îi țin sub observație pe toți cei care primesc vaccinul timp de cel puțin 15 minute după injectare pentru a urmări semnele unei reacții; cei cu antecedente alergice sunt monitorizați de două ori mai mult. Persoanele care au avut reacții la o primă doză de vaccin nu ar trebui să primească o a doua.

Știm ce cauzează reacțiile în vaccin?

Nu este clar. Cei doi candidați principali sunt polietilen glicolul - o substanță chimică găsită în multe alimente, produse cosmetice și medicamente - și nanoparticule lipidice care încapsulează ARN-ul mesager, o componentă genetică în vaccinuri, potrivit Eric Topol, expert în studii clinice și director al Scripps Research Translational Institute. Polietilen glicolul a fost legat anterior de un număr mic de cazuri de anafilaxie. Odată ce o cauză a fost restrânsă, este posibil să se facă vaccinurile Covid chiar mai sigure decât sunt acum, a mai spus Topol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministerul Mediului lansează un nou program de stimurale
Bani
Platforma care forează în zpcpmântul Neptun Deep / Foto: Romgaz
Un bărbat se uită la cele două foi pe care le are în mâini / Foto: Freepik
Lovitură grea pe piața criptomonezilor / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash
La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă
Platformă / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
Pe o stradă din Moscova / FOTO: Freepik
SUA versus UE
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Freepik.com
Warren Buffett
Donki / FOTO: Captură de ecran

Japonia: Don Quijote, paradisul haotic al cumpărăturilor

Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...

Preț petrol / FOTO: Freepik

Trump și „prețul ideal” al barilului de petrol

Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.

Foto: Freepik.com

Xiaomi va lansa propriul său cip mobil XringO1

Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.

Freepik.com
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com

pixel